Zoete aardappel chili

Zoete aardappel chiliSinds Femke hem ruim een jaar geleden ‘ontdekte’ is zoete aardappel echt een favoriet in haar gezin geworden. En wat al een poosje op haar lijstje stond om te maken, was een zoete aardappel chili. Op één of andere manier sprak de combinatie van zoete aardappel met zwarte bonen haar heel erg aan. En gelukkig werd ze niet teleur gesteld. Want man, wat is dit lekker!

Dit heb je nodig voor ongeveer 3 a 4 personen:

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 1 middelgrote ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 blikken gepelde tomaten of tomatenblokjes (incl. sap)
  • 2 blikken zwarte bonen a 400 gram (uitlekgewicht 265 gram)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels cacao
  • Zout en peper
  • Een snuf gemalen chilipeper
  • Handje verse koriander
  • Sap van ½ limoen

En zo maak je de zoete aardappel chili:

  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in kleine blokjes. Doe wat olijfolie in een hapjespan en bak de blokjes in ongeveer 10 minuten min of meer gaar.
  • Pel en snipper de ui en knoflook en snijd de paprika in stukjes.
  • Haal de zoete aardappel uit de pan en leg even apart. Bak in dezelfde hapjespan daarna de ui, knoflook en paprika in olijfolie totdat ook deze groenten bijna gaar zijn.
  • Spoel de zwarte bonen onder de koude kraan goed af en laat even uitlekken. Doe de bonen daarna bij de ui, knoflook en paprika in de pan.
  • Voeg vervolgens de gepelde tomaten of tomatenblokjes erbij. Als je gebruik maakt van gepelde tomaten, kun je deze in pan in nog wat kleinere stukjes hakken.
  • Doe nu ook weer de zoete aardappelblokjes erbij.
  • Vervolgens is het tijd om te kruiden. Begin met (royaal) zout en peper. Voeg daarna de komijn, kaneel en cacao toe. Voeg tot slot naar smaak de chilipeper toe. Omdat mijn kinderen ook mee eten houd ik het redelijk beschaafd, zodat het niet te pittig wordt.
  • Doe nu de deksel op de pan en laat de chili onder af en toe roeren een minuutje of 20 op een laag vuur sudderen.
  • Haal daarna de deksel weer van de pan en voeg de gehakte verse koriander en het sap van een halve limoen toe.
  • Roer tot slot nog even goed door en laat nog een paar minuutjes op het vuur staan. Daarna is hij ready to eat!

Je kunt deze chili heel goed zo eten. Maar als je wilt kun je er bijvoorbeeld ook nog wat zure room of crème fraiche en tortillachips bij eten. Maak er maar een mooie fiesta van!

Eet smakelijk!

Liefs, Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge