Zo werkt ons brein

Zo werkt ons breinOnze hersenen zijn verdeeld in drie gebieden die elk ontwikkeld zijn voor een ander doel. Je zou kunnen zeggen dat wij in het bezit zijn van drie breinen. En met deze blog wil ik je daar graag iets meer over vertellen.

Het reptielenbrein

Het meest dominante gedeelte is het zogenaamde reptielenbrein. Dit gedeelte van het brein is het diepst gelegen en is onder andere verantwoordelijk voor onze ademhaling en onze hartslag. In dit gedeelte van ons brein zijn de reacties instinctief en aangeleerd of aangeboren.

 

Het emotionele gedeelte, ook wel het zoogdierenbrein genoemd

Dit gedeelte scant en vergelijkt de situatie met opgeslagen herinneringen, gebaseerd op positieve en negatieve ervaringen. De reacties die vanuit dit gedeelte komen zijn aangeleerd door de methode: belonen en straffen.

Het reptielenbrein en het emotionele gedeelte van het brein zijn voor 95% verantwoordelijk voor het gedrag dat jij vertoont. Je kunt dus stellen dan 95% van het gedrag wordt bepaald door de automatische piloot.

 

Het cognitieve brein

Dit noemen we ook wel de Neo Cortex en dit is het gedeelte van het brein waarmee we in staat zijn te leren van ervaringen. Het cognitieve brein is het gedeelte waarin we ons gedrag reflecteren. Daarnaast controleert het je spraak, taal, gedachten, logica, lezen, bewuste motorische controle en het algehele bewustzijn.

Wanneer jij gezonder wilt leven door anders te gaan eten of meer te gaan sporten, is dit het gedeelte van het brein waarin dat plaatsvindt. Je moet met de resterende 5% van de hersencapaciteit de automatische piloot te slim af zijn.

Dit is geen eenvoudige taak. Het kost energie en tijd om nieuwe verbindingen in je hersenen te creëren waardoor nieuw, gezond gedrag op den duur automatisch gaat.

 

Wij beïnvloeden het cognitieve brein in onze programma’s door te werken met cognitieve gedragstherapie. Dit is een manier om door kleine aanpassingen je gedrag blijvend te veranderen. Meer weten?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge