Zo loop je veilig in het donker

Zo loop je veilig in het donker!Na je werk of een lange dag school nog even hardlopen. In de zomer is dat heel fijn, maar in de herfst en winter moet je toch even goed nadenken. Nu de wintertijd is ingegaan en het ’s avonds vroeg donker is, is het des te belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Pas deze 5 tips toe. Zo loop je veilig in het donker!

  1. Vertel iemand waar je gaat lopen

Breng een familielid of kamergenoot op de hoogte van je plannen en vertel dat je even een rondje gaat hardlopen. Wat ook handig is, is om erbij te vermelden waar je gaat lopen. Zo weten ze precies waar je loopt en uithangt. Mocht je dan de weg kwijt raken, dan kunnen zij jou in elk geval nog terugvinden.

  1. Draag opvallende kleding

Daarnaast ben je veel opvallender in gekleurde kleding. Laat die mooi afslankende zwarte spullen dus even liggen en kies voor dat fel gele of oranje shirt. Zolang de mensen je maar zien aankomen. Maak daarom ook gebruik van lichtjes. Om je armen, benen of op je hoofd, het maakt niet uit waar, zolang je maar goede verlichting hebt.

  1. Loop samen!

Persoonlijk vind ik het vaak ook veel gezelliger om samen te lopen, maar daarnaast is het ook nog eens veel veiliger. Kies voor een loopmaatje, of nog beter: voor een loopgroep. Des te meer mensen, hoe veiliger het is. Je kunt zo ook je oordopjes thuis laten liggen, want muziek heb je niet nodig door al dat geklets. Zo hoor je ook nog eens alle geluiden om je heen.

  1. Kies een andere route

Het is vaak verleidelijk om te gaan hardlopen in het park of bos. Probeer dit toch tijdens de donkere dagen wat te vermijden en zoveel mogelijk door de stad te gaan lopen of door woonwijken. Als er dan toch iets aan de hand is, dan is er sneller iemand je te hulp kan schieten.

  1. Neem je telefoon mee

Neem je telefoon mee voor noodgevallen en zet daar een nummer in onder de naam: ICE (in case of emergency). Dit is sowieso handig, ook voor als je overdag gaat lopen. Mocht er onverhoopt iets met je gebeuren, dan is natuurlijk je loopmaatje bij je, maar mocht je toch alleen gaan, weten de mensen wie ze moeten bellen in geval van nood.

Uiteindelijk is er natuurlijk helemaal geen geldige reden om niet te gaan lopen. Dus: gewoon je schoenen aantrekken, deze tips op volgen en naar buiten. Ja, zelfs na die lange werk- of schooldag. Veel plezier!

Tamara Kops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge