Wie bepaalt jouw geluk?

Wie bepaalt jouw geluk? Ben jij dat zelf of laat jij jouw geluk afhangen van de mening van anderen? Ik verbaas me er zo vaak over dat anderen zoveel invloed hebben op ons geluk. De kans is dus ook groot dat anderen invloed hebben op jouw geluk of het zelfs voor een groot deel beïnvloeWie bepaalt jouw geluk? Ben jij dat zelf of laat jij jouw geluk afhangen van de mening van anderen? Ik, Marjan verbaas me er zo vaak over dat anderen zoveel invloed hebben op ons geluk. De kans is dus ook groot dat anderen invloed hebben op jouw geluk of het zelfs voor een groot deel beïnvloeden.

Want hoe vaak denk je : ‘wat zal … ervan denken?’ of ‘ik weet niet wat … hier van vindt’.

Maar waarom denken we dat eigenlijk? Waarom is het voor ons zo belangrijk om goedkeuring te hebben van iemand, waarom durven we besluiten niet zelf te nemen? Waarom vinden we de mening van anderen zo ontzettend belangrijk en laten we dat eigenlijk ons leven bepalen?

Heeft het te maken met onzekerheid? Ik denk het wel. Onzekerheid, angst het is maar net welke term je eraan wilt hangen. Maar waar het volgens mij om gaat is dat je graag wil dat mensen om je heen je leuk vinden, accepteren wat je doet, zodat je niet alleen komt te staan. Want ik geloof dat we, over het algemeen, sociale wezens zijn die niet graag alleen zijn.

Maar dat ik hier nu een stuk over schrijf betekent ook dat het ons soms dwars zit. Dat het soms vervelend is dat we altijd bezig zijn met de mening van anderen. Het beperkt ons ook om te doen wat we willen doen. We kiezen dan voor een veilige weg, waarvan we denken of weten dat de meeste mensen hiervoor zouden gaan kiezen. Zo vallen we niet op, hoeven we onszelf niet te verdedigen (voor ons gevoel) en blijven we geliefd bij veel mensen.

Maar is dat wat je diep van binnen ook wilt? Ik kan me voorstellen dat je graag wil doen wat je wil doen en daarbij ook leuke, lieve mensen om je heen wilt hebben die je steunen. Tenminste, dat is wel waar ik gelukkig van word.
Ik wil kunnen doen waar ik gelukkig van word met allemaal lieve, bijzondere mensen om me heen die me steunen en respecteren. Dit betekent overigens niet dat ze dezelfde keuzes moeten maken, maar wel dat we elkaar accepteren en respecteren zoals het is en zoals we zijn.

Het betekende voor mij afscheid nemen van mensen waar ik dat gevoel niet bij kreeg. En dat afscheid is alles behalve gemakkelijk geweest. Je laat toch wat los, maar nu de keuzes gemaakt zijn voelt het zo fijn om me niet meer bang en onzeker te hoeven voelen over wat de ander misschien wel of misschien niet van mij zou denken. Ik bepaal zelf wat ik doe en met wie ik iets doe, ik bepaal zelf mijn geluk!

Ik wens jou ook heel veel geluk!

Liefs Marjan

Voor meer informatie over geluk, neem eens een kijkje op de website van Marjan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge