Wel of geen cheat meal?  

Wel of geen cheat meal?  

Wanneer je uit de fitnesswereld komt, of veel fanatiekelingen op Instagram of Facebook volgt, ben je waarschijnlijk wel bekend met de term cheat meal. Maar, moet je wel of geen gebruik maken van een cheat meal  wanneer je strak in je vel wilt zitten?

Wat is een cheat meal?

Het woord zegt het eigenlijk al, je bedriegt je voedingspatroon. Wanneer jij strak in je vel wilt zitten, moet je veel aandacht besteden aan wat je eet. Voeding bepaalt voor ongeveer 80 % hoe we eruitzien en sport maar 20%.

Om jouw ideale figuur te krijgen, is het belangrijk dat je een uitgebalanceerd voedingspatroon hebt. Elke dag een zak chips opeten zal je niet sneller bij dit doel gaan brengen. Maar houdt dit dan in dat je altijd gezonde en volwaardige voeding moet eten?

 

Nee!

Wanneer jij jezelf van alles verbiedt, is het heel lastig om dit (voor altijd) vast te blijven houden. Daarom is het verstandig -en erg prettig- om jezelf af en toe te verwennen met een cheat meal. Bestel eens een keer een pizza als jij dat zo lekker vindt, of eet in de avond een stukje chocolade bij de thee.

 

Hoe moet je hier nu mee om gaan?

Hanteer de 80-20 regel voor een goede balans. 80% van de keuzes die je maakt dragen bij aan het behalen van je doel, 20% van de keuzes is gewoon erg lekker.

Jij kan er voor kiezen om elke avond bijvoorbeeld een klein stukje chocolade te nemen, of om bijvoorbeeld op zondag die heerlijke pizza te eten.

Planning is the key. Het is dus belangrijk om goed over de 80% en de 20% na te denken. Eet je zondag die heerlijke pizza, zorg er dan voor dat je ontbijt en lunch lager zijn in calorieën. Zo kan het totale energie-overschot nog wel eens mee vallen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik bedoel niet dat je jezelf eerst de hele dag moet uithongeren om vervolgens de cheat meal te kunnen goedpraten, maar kies wel verstandig.

 

Geniet!

Wanneer men ontzettend gemotiveerd is om een bepaald fysiek doel te bereiken, voelt een cheat meal vaak niet goed. Maar vergeet niet te genieten van het lekkers en laat af en toe de teugels een klein beetje vieren.

Zo blijft het leuk, zo kan jij blijven genieten en zo blijft het te doen. En dat is toch wat je wil? Je wilt je leefstijl aanpassen en dit zou voor je gehele leven moeten zijn, niet voor een paar maanden.

 

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge