Weer aan de lijn?

Weer aan de lijn?Ben je weer aan de lijn ofzo?

Het heeft wat moeite gekost, maar de knop is om: je wilt je niet langer alles wat je voorgeschoteld wordt maar naar binnen schuiven. Je bent je bewust van het feit dat je je in deze kledingmaat iets minder fijn voelt, dus wil jij er wat aan doen. Je gaat lijnen. En dit keer, dit keer gaat het je echt lukken!

 

De eerste verjaardag

Wanneer je wilt afvallen, zul je zo nu en dan eens nee moeten zeggen tegen al het lekkers dat je wordt aangeboden. Bij de vraag welk gebakje jij wilt, sla je dus beleefd af. Maar de opmerking die volgt roept weerstand op: ‘ben je weer aan de lijn ofzo?’.

We zijn vaak geneigd om ons dan te verdedigen, of we schrikken van opmerkingen, waardoor we ‘gewenst’ gedrag vertonen en alsnog een gebakje nemen.

 

Waarom?

Waarom zou je bij vrienden en familie gedrag moeten vertonen waar je niet blij van wordt? Leven wij ons leven alleen om anderen gelukkig te maken? Wanneer mag je voor jezelf kiezen en het woord ‘nee’ inzetten?

 

Laat de negatieve vragen of opmerkingen van anderen jouw doel niet in de weg staan en maak je eigen keuzes. Anderen hoeven het er niet mee eens te zijn, dat ze respecteren wat voor jou belangrijk is, is voldoende. Negativiteit kost veel tijd en energie, die je beter ergens anders voor kunt gebruiken.

 

Tips om te dealen met opmerkingen van anderen:

  • Maak het bespreekbaar. Vertel wat je wilt bereiken en vooral waarom dit zo belangrijk voor je is. Een goede vriend/familielid heeft hier respect voor en zal je steunen.
  • Vermijd discussies. Om even in de herhaling te vallen: anderen hoeven het niet eens te zijn met wat jij wilt, het enige dat je van ze vraagt is om jouw keuze te respecteren.
  • Verleg de focus. Probeer het gesprek om te draaien en vraag iets aan de ander. Niet om diegene ergens op te wijzen of iets te verwijten, maar om op een ander onderwerp over te gaan.
  • Laat niet over je heen lopen. Je moet altijd op blijven komen voor jezelf. Natuurlijk is een verjaardag niet het ideale moment om een discussie aan te gaan, maar laat wel weten dat de gemaakte opmerking iets met je doet. Als een ander niet weet dat je het als vervelend ervaart, hoe kan hij/zij er dan iets aan veranderen?

 

Sluit je aan bij mensen die weten hoe jij je voelt! Start 11 september met de strijd tegen de kilo’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge