Wat is een goede coach ?

Wat is een goede coach ?

Wat maakt iemand een goede coach?

Voor elke uitdaging die het leven biedt, is er tegenwoordig wel een coach. En dat is fijn, want een coach kan je goed helpen. Mits het een goede is natuurlijk. Maar, wat is een goede coach?

(Fotocredits: Puur by Dyana )

De opgedane ervaring  

Iedereen moet ergens beginnen en zonder iets te doen ontwikkel je geen ervaring.

Coaches kunnen ervaring opdoen door mee te lopen met een collega, stages te lopen tijdens een studie en vooral door veel te oefenen. Oefening baart kunst.

Wat ik persoonlijk vind, is dat een enigszins ervaren coach dit ook moet verwerken in de prijs van de diensten die hij aanbiedt. Toen ik begon met ondernemen, was ik al acht jaar werkzaam als fitnesscoach en had ik al ontzettend veel mensen begeleid. Maar toen ik begon met het geven van leefstijladviezen, een hele andere benadering van coaching, stemde ik mijn prijzen af op mijn geringe ervaring als leefstijladviseur. Ik heb niet meteen een HBO-waardig uurtarief gevraagd. Gaandeweg heb ik dit aangepast omdat ik vind dat ik het nu wel waard ben.

 

Opleiding / cursussen  

Iedereen kan zich inschrijven bij de KVK en een onderneming beginnen. Ze vragen daar misschien geïnteresseerd wat je gaat doen met je bedrijf, maar het controleren van diploma’s is niet van toepassing.  Hoe weet je dan dat jouw coach voldoende kennis heeft om jou op de juiste manier te begeleiden? Wanneer jij met een lastige kwestie bij een coach komt, moet je goed geholpen (kunnen) worden. Iedereen kan wel de intentie hebben om jou goed te helpen, maar kunnen ze dat ook echt? Weten zij wat ze doen, of is het nattevingerwerk?

Een opleiding of cursus zegt natuurlijk niet alles. In de praktijk leer je het meest, maar de handelingen in de praktijk komen voort vanuit kennis. Kennis opgedaan door  het volgen van een opleiding of cursus.

 

Soms kun je de gok nemen 

Als je een coach zou zoeken om bijvoorbeeld meer te leren over Facebookmarketing, dan kun je misschien nog eens de gok wagen. Maar als je je gezondheid in handen legt van een coach, dan zou ik persoonlijk toch wel iemand willen die geschoold is.

 

De persoonlijkheid en aanpak zijn van belang  

Vaak voer je persoonlijke gesprekken met een coach. Dit maakt de persoonlijkheid van de coach belangrijk. Hij of zij moet bij jou passen als persoon, zodat jij je op je gemak voelt en alles uit de sessies kan halen. Wanneer je (on)bewust items niet durft te bespreken, moet jij je afvragen of deze coach jou optimaal kan helpen.

Daarnaast is de werkwijze ook belangrijk. En dan heb ik het niet over goed of fout, maar past dit bij jou? Vind jij de werkwijze het waard om er jouw kostbare tijd en energie in te steken?

Twijfel je of het een match is? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan om de coach te leren kennen. Het geeft je dan hopelijk de inzichten die jij nodig bent om knopen door te hakken.

Wanneer alle punten voldoen aan jouw standaard zou ik zeggen: ga er voor! Behaal je gewilde doelen en groei op het vlak waar jij in wilt groeien.

Succes!

Liefs, Yentl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge