Waarom ik geen diëtist ben geworden

Waarom ik geen diëtist ben gewordenWaarom ik geen diëtist ben geworden

Na mijn eerste sportopleiding wist ik zeker dat ik door wilde leren. Ik ging mij verdiepen in twee opleidingen: Voeding en Diëtetiek, en Sportgezondheid en Management. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, heb ik voor die laatste opleiding gekozen.

Ik wist dat ik op de opleiding voeding en diëtetiek heel veel over voeding zou leren, waar ook echt een groot deel van mijn interesse ligt. Maar mijn interesses in een gezonde leefstijl houden niet op bij voeding. Ik wilde ook weten hoe gedrag ontstaat, hoe je het kan beïnvloeden, wat stress met het lichaam doet, hoe je het beste kan bewegen met bepaalde doelgroepen, enzovoorts. Deze aansluiting vond ik beter bij de opleiding Sportgezondheid en Management (welke inmiddels een andere naam heeft gekregen, namelijk: Sportkunde).

En nu spijt? 

Nee dat heb ik gelukkig niet! Wel mis ik de erkenning als leefstijladviseur, die een diëtist wel krijgt. Het zou fijn zijn als mensen onze programma’s ook deels konden laten vergoeden, of dat onze kennis en kunde erkend zou worden door huisartsen. Maar helaas is dat niet het geval, terwijl ook onze opleiding een vierjarige HBO studie is.

Ik vind het fijn dat ik mensen op meerdere gebieden kan helpen en me niet puur hoef toe te spitsen op één onderdeel. Binnen Gezonder-Nederland komt er veel aan bod: gedrag, voeding, beweging én stressreductie. Heerlijk vind ik de diversiteit in mijn coachingprogramma’s!

De dag van de diëtist

Vandaag is het de dag van de diëtist. Een dag waarop veel praktijken een open dag hebben en waar je jouw BMI  en/of middelomtrek kan berekenen, of de kans hebt kennis te maken met de diëtist in jouw buurt.

Wat doet een diëtist?

Diëtist: medisch bevoegd persoon die zich bezighoudt met het geven van dieetvoorschriften (van Dale). 

Een diëtist heeft een vierjarige Hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek gevolgd en moet ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister.

Voor wie is de diëtist er? 

Voor iedereen, want een diëtist kan iedereen helpen met zijn of haar voedingspatroon. Het gaat verder dan helpen bij afvallen, diëtisten houden zich ook bezig met onder andere :

  • Zwangerschap
  • Vegetarische en veganistische voeding
  • Ondergewicht
  • Te hoog cholesterolgehalte
  • Te hoge bloeddruk
  • COPD
  • Diabetes type 1 en 2,
  • Hart- en vaatziekten
  • Maag- en darmproblemen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge