Vier tips voor een gelukkig leven

Vier tips voor een gelukkig levenJa en Nee. Twee woorden waarvan ik iedereen de betekenis kent. Nee is nee. Ja is ja. Maar is ‘nee’ eigenlijk ‘ja’? En waarom zeggen we ‘ja’ als we eigenlijk ‘nee’ bedoelen? Gelukkig is er het boek ‘De kracht van het Nee!’ van James en Claudia Altucher. Vooral de ondertitel prikkelde me: ‘geluk zit in een heel klein woordje’.

Nee zeggen is heel lastig

Ik ben heel goed in het doen wat andere mensen van mijn vragen. Ik wil ze graag een plezier doen. Eigenlijk vind ik het zelf niet altijd even interessant. Dan ga ik fouten maken, geef ik de andere niet waar hij eigenlijk om vroeg, loop ik altijd op mijn tenen en lig ik er wakker van. Herkenbaar? Je bent vast niet de enige.

 

Op zoek naar waardering

Waarom doen we dit eigenlijk? Het komt erop neer dat we graag gewaardeerd willen worden door de mensen om ons heen. We vergeten alleen dat de belangrijkste persoon waar je waardering van wil, jezelf bent…

In dit boek, geschreven door een topondernemer en een yogadocente, word je mee genomen in hun eigen ervaringen. Juist de combinatie van die twee verschillende werelden sprak me aan. Het levert een makkelijk leesbaar boek op met bruikbare tips. Ik deel er een aantal met je, maar nog beter: LEES HET BOEK (nee, ik heb geen aandelen en krijg ook geen commissie)

 

Vier tips voor een gelukkig leven

1. Bedenk elke dag 10 nieuwe ideeën

Het gaat niet om haalbaarheid van die ideeën. Het is een kwestie van training om te denken in nieuwe mogelijkheden en kansen. Je krijgt wel een fijn inzicht in de dingen die je echt leukt vindt. Waar je keihard JA tegen wil zeggen.

2. Zit stil

In een eerdere blog schreef ik al dat we de hele tijd ‘aan’-staan. Sta eens stil om te zien wat je al bereikt hebt, om op te laden, om te genieten.

3. Wees authentiek

Doe de dingen die bij je passen en vertrouw op je eigen kunnen. Je opvoeding, opleiding, de dingen die je leuk vindt, je passie maken je uniek. Gebruik en vertrouw op die kennis en ervaring.

4. Zeg altijd ‘Nee, tenzij’

Als iemand je iets vraagt, zeg dan altijd ‘Nee, tenzij…’. Door de toevoeging van ‘tenzij’ krijg je de ruimte om je eigen voorwaarden en lol te scheppen. En gewoon ‘nee’ zeggen mag natuurlijk ook als je er echt niet gelukkig van gaat worden.

 

 

 

 

 

Het is een boek dat mij erg heeft geïnspireerd. Ik zeg nu veel vaker ‘nee’ om te zorgen dat ik meer tijd krijg voor de dingen waar ik ‘ja’ tegen wil zeggen. Het lijkt zo simpel en dat is het eigenlijk ook, maar je moet het wel doen. Probeer het een tijdje en zie wat het je oplevert.

 

Grtz, Jeffrey

 

Jeffrey is gecertificeerd yogateacher | zijn motto: Life Is Yoga |  www.lifeisyoga.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge