Vegan brownie

vegan brownie Vegan brownie (met zwarte bonen)

Femke probeert steeds meer veganistisch te gaan eten. Een veganistische brownie hoort daar natuurlijk bij. Want ja, brownie = chocola = instant geluk.

In de brownies die Femke tot nu toe maakte, gebruikte ze altijd ei. De uitdaging om een brownie veganistisch te maken ligt hem dus in het vinden van een vervanger voor ei. Maar gelukkig is dat heel prima te doen. Ze heeft hiervoor namelijk een mengseltje van gebroken lijnzaad en water gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de brownie niet uit elkaar valt. En bakpoeder en bakingsoda zorgen er op hun beurt weer voor dat de brownie ook luchtig wordt. Dus echt geen ei meer nodig!

Dit heb je nodig voor ongeveer 16 stukjes brownie:

  • 1 (middelgrote) pot zwarte bonen (uitlekgewicht 195 gram)
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad + 6 eetlepels water (gelijk aan 2 eieren)
  • 35 gram kokosolie
  • 80 milliliter agavesiroop
  • 100 gram pure chocolade (tenminste 70% cacao)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel bakingsoda + 2 theelepels azijn
  • Snuf zout

En zo maak je de brownie:

  • Maak eerst de vegan eieren klaar door het lijnzaad samen met het water in een kommetje te mengen en even te laten staan, zodat het een soort van dik stroperig mengsel wordt. Het beste kun je hiervoor water gebruiken wat net van de kook af is.
  • Spoel de zwarte bonen goed af met koud water en laat ze uitlekken.
  • Smelt de kokosolie in een steelpannetje op een laag vuur.
  • Meng de bakingsoda met de azijn in een kommetje, waardoor het gaat schuimen.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten (inclusief de vegan eieren en bakingsoda/azijn) behalve de chocolade, in een keukenmachine en pureer dit totdat er een gladde massa ontstaat.
  • Hak daarna de chocolade fijn en meng dit door het beslag.
  • Leg een bakpapiertje in een bakblik (van 24 bij 24 cm) en giet het beslag het erin. Verdeel het beslag goed over de bodem, zodat het overal ongeveer even dik is.
  • Bak de brownie vervolgens 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven (175 graden hetelucht).

Het resultaat? Heerlijk smeuïge VEGAN brownies.

Geniet ervan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge