Up move

Up moveIk heb het geluk om de Up move uit te mogen testen en mijn bevindingen met jullie te delen. Ik zal even uitleggen wat de Up move eigenlijk is. Het is een apparaat dat middels een polsbandje of een klip gegevens bijhoudt. De gegevens die het apparaat registreert zijn je slaap, beweging en je voeding (als je dit handmatig invult). Daarnaast wil het je ook motiveren middels de smart coach. Het geeft je namelijk inzichten zodat je gedrag duidelijker wordt.

Functies

Activiteiten registreren
Kijk verder dan hoeveel stappen je zet. Registreer jouw verschillende trainingen om een volledig beeld te krijgen van jouw activiteiten. Door trainingen te registreren, kun je aan je actieve tijd zien hoelang je werkelijk in beweging bent geweest en hoeveel calorieën je precies hebt verbrand.

Synchroniseert draadloos
De Up is via bluetooth altijd verbonden met je smartphone.

Stappen
De ingebouwde stappenteller houdt nauwkeurig bij hoe veel stappen er worden gezet en hoe ver je nog van je doel verwijderd bent.

Spatbestendig
Meenemen in het zwembad kan niet, maar ermee door de regen fietsen of ermee onder de douche, dat gaat wel lukken. Bij een intensieve workout kan hij dus gewoon om blijven.

Led display
De display geef het activiteitenniveau weer en je ziet of hij in de overdag- of nachtstand staat.

Verbrande calorieën
De Up meet hoeveel calorieën je hebt verbrand, door je basaal metabolisme te berekenen. Dit wordt gebaseerd op je leeftijd, gewicht, geslacht en je bewegingsniveau.

Doelen
Hierbij kun je instellen hoeveel stappen je vandaag wilt zetten of hoeveel uren slaap je wilt maken. Zodoende verlies je het doel niet zo snel uit het oog.

Vandaag ga ik
De smart coach motiveert je door een zetje in de rug te geven wanneer je dit nodig hebt. Dit kan betrekking hebben op voldoende slaap, vocht of beweging.

Succesreeksen en mijlpalen
Je wordt beloond wanneer je jouw doelen steeds blijft behalen of wanneer je een mijlpaal behaalt.

Vrienden en familie
Je staat er niet alleen voor. Als je vrienden of familie ook een Up move hebben, kunnen jullie verbinding met elkaar maken. Zo kun je elkaar stimuleren.

Duels
Ben je competitief ingesteld? Je kunt je vrienden en familie ook uitdagen voor een duel.

 

Up moveDe uitstraling
De bandjes en clips zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Voor iedereen zit er wel een passende kleur bij. Wil je het lekker basic? Dan kun je voor zwart kiezen. De bandjes lijken op horloges. De clips kun je overal aan vastklikken en met je meenemen zodat alles geregistreerd wordt.

 

Voordelen
• De prijs-kwaliteitverhouding is prima! Voor €49.- heb je een gadget die alles bij kan houden, in een app op je telefoon die goed werkt.
• De duur van de batterij is ongeveer 6 maanden, wat echt fijn is!
• De horloge is van een fijn materiaal dat je eigenlijk altijd om kunt hebben.
• De klip is stevig en je kunt hem vastmaken aan bijvoorbeeld je schoen, je BH of je broek.
• De app van de Up is uitgebreid en je kunt hem ook nog koppelen aan andere gezondheidsapps.
• Activiteiten kun je bijhouden door tweemaal op de meterknop te drukken. De tweede keer houd je de knop een paar tellen ingedrukt en dan gaat het rode icoontje knipperen. Dit is het teken dat het bijgehouden wordt.
• De coach je uitleg over voldoende slaap, hormonen, lichaam, voeding en ideeën om meer te bewegen.
• Naast het bijhouden van je activiteiten, is het in de UP-app ook gemakkelijk (en leuk) om voeding bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om handmatig in te voeren wat je eet of de barcode van het product te scannen. Jawbone geeft op basis van wat je gegeten hebt die dag een voedingsscore. Daarmee zie je in één oogopslag hoe gezond de voedingsmiddelen zijn die je gegeten hebt. Daarnaast zie je in je dagoverzicht erg nauwkeurig hoeveel vezels, suikers, eiwit, cholesterol en onverzadigde vetten je gegeten hebt.

 

Nadelen
• Mocht je geen diehard sporter zijn en het nodig hebben om gestimuleerd te worden, dan is de Up misschien niet de activity tracker voor jou.
• De registratie van bewegelijkheid klopt niet altijd. Als ik namelijk een krachttraining doe (waarbij ik dus ‘stil’ sta), registreert hij geen beweging, geen verhoogde hartslag (want hartslag meet de Up niet) en daardoor kloppen de verbrande calorieën ook niet altijd. Wel kun je activiteiten handmatig invoeren. Als ik de Up kon koppelen aan een hartslagmeter, dan had ik dat echt als een pluspunt gezien.
• In het beeldscherm van de Up zie je niks, daarvoor moet je de app op je telefoon openen.
• Een uurtje op de crosstrainer, een yoga-les of een fietstocht: hoe hard je je ook in het zweet hebt gewerkt, de UP Move zal deze activiteiten niet of nauwelijks bijhouden. Draag je de Up als polsband, dan registreert de tracker met sommige sporten, zoals fietsen of yoga, nauwelijks activiteit.

Conclusie

Het is een superleuke gadget die je inzicht biedt in je dagelijkse activiteiten en je slaappatroon. Het is een goedkope variant. De Smart Coach analyseert de gegevens en geeft je, op basis daarvan, aanwijzingen. Deze aanwijzingen zijn vaak niet zo interessant, maar worden na verloop van tijd wel beter naarmate je meer informatie verzamelt.

De Jawbone UP Move is in mijn ogen een supercadeautje voor onder de kerstboom, als je iemand bent of kent die graag met zijn of haar gezondheid bezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge