Stilstaan, soms frustrerend maar wel belangrijk!

Stilstaan, soms frustrerend maar wel belangrijk! Soms zijn er van die periodes in je leven waarop je het idee hebt dat je stil staat. Er gebeurt weinig en het is verschrikkelijk lastig om daarmee om te gaan. Je wilt graag iets doen, je wilt verder, iets fabriceren, maar het lukt niet! En wanneer dat niet lukt, frustreert dat enorm!

Maar waarom zijn er van die periodes dat alles even stil staat voor je gevoel? Waarom heb je van die periodes dat je voor je gevoel écht geen stap verder komt?


Ik, Marjan, ben daar de afgelopen tijd veel mee bezig geweest. Ik heb er veel over gelezen en kwam tot de conclusie dat het iets is wat er gewoon bij hoort. Op zich een geruststellende gedachte, maar daarmee wordt het vervelende gevoel niet weggehaald natuurlijk. Een van de voorbeelden die mij aansprak en die mij het hele proces heel duidelijk kon maken is het proces van de natuur.

De 4 seizoenen

We kennen elk jaar weer 4 seizoenen. Als je dan kijkt naar de winter is dat een seizoen waarin er voor je gevoel misschien weinig gebeurt. De bomen zijn kaal, er zijn nauwelijks bloemen en planten te zien, dieren trekken zich terug en gaan soms zelfs een winterslaap in. Ook mensen hebben soms zelfs last van de winter. Denk maar eens aan de winterdepressie, donkere sombere dagen, je komt veel minder buiten, het regent over het algemeen meer, niet echt een seizoen om naar uit te kijken dus als je dat zo leest.

Maar ondanks dat het voor een aantal mensen geen prettig seizoen is, is het wel een heel belangrijk seizoen. In de winter komt de natuur bij van een oogstperiode. De natuur wacht tot het tijd is voor een nieuw begin. Het is zich in alle rust aan het voorbereiden op de lente en alles wat dat met zich meebrengt.

Dit is bij mensen niet anders. Ook wij hebben van die periodes waarin het lijkt alsof er niets gebeurt. We ‘wachten’ op nieuwe dingen, maar het lijkt soms maar niet te willen lukken, de winter wil soms maar niet voorbij gaan. Je wilt bijvoorbeeld heel graag een nieuwe baan, je bent er al tijden mee bezig, maar je komt nergens tussen. Of je bent nu echt toe aan de volgende stap in je leven en wilt graag een partner, maar je komt hem maar nergens tegen. Het is heel frustrerend als iedereen om je heen dan wel lijkt te fabriceren wat hij/zij wil. Vaak gaan mensen zich dan afvragen wat ze niet goed hebben gedaan en waarom het allemaal zo lang moet duren.

 

Maar er is nooit iemand geweest die heeft gezegd dat al het goede snel komt, of dat iets fabriceren binnen een week gelukt moet zijn. En soms is het stilstaan en zeker weten wat je wilt en wat jou gelukkig maakt veel belangrijker dan we in eerste instantie denken. We maken ons er soms te snel en te gemakkelijk vanaf omdat we door willen, verder willen. Maar neem er eens de tijd voor om écht te weten wat je wilt en geef jezelf en alles om je heen de tijd om dit ook te fabriceren. Je kunt wel aan een grassprietje trekken om het sneller te laten groeien, maar dat werkt niet. Ook een rups hoef je niet uit zijn cocon te gaan trekken om sneller een vlinder te zien. Dat overleeft het diertje niet!

De winter of de rust periode kun je daarom juist heel goed gebruiken om alles op te ruimen wat je niet meer wilt in je leven. Dit doet de natuur ook, alles wat niet meer nuttig is of ‘zwak’ is zal de winter niet overleven. Door op te ruimen wat je niet meer wilt of nodig bent, kun je vervolgens ruimte maken voor alles wat je wél wilt en wat jou wél gelukkig maakt! Gebruik de lente, gebruik jouw energie als je die voelt om dit dan ook écht te gaan fabriceren.

 

Heel veel geluk!

Liefs Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge