Rust, regelmaat en reinheid

Rust, regelmaat en reinheidRust, regelmaat en reinheid staan bekend als de 3 R’en. De rust, regelmaat en reinheid formule word al jaren lang gebruikt en kan bijna overal op toegepast worden. De rust, regelmaat en reinheid formule pas ik toe in mijn eigen leven, maar ook op mijn werk. Zelf benoem ik de formule een belangrijke sleutel van het behalen van successen en het is een onderdeel van een optimale gezondheid.
Zelf (her)ken ik de RRR formule uit mijn opvoeding. Mijn moeder wijst mij nog regelmatig op de drie R’en. Denk jij wel om jezelf dame? En pak nu eens je rust!! Wil jij niet een beetje teveel? Waarschijnlijk (her)ken je dit wel, dat een van je ouders dit tegen je zegt. En JA ook ik denk dan wel eens: Mam je bent TE bezorgd!! Totdat ik helemaal uitgeput op de bank lig en dan pas denk, had ik maar wel geluisterd. Toch wil ik even stil staan wat rust, regelmaat en reinheid nu echt inhoud.

Rust

Rust is een basisbehoefte dat ieder mens op zijn tijd nodig heeft. Zowel geestelijk als lichamelijk. Je geest heeft een beperkte ruimte om orde te houden. Zelf noem ik mijn geest een harde schijf. Op een gegeven moment is mijn harde schijf vol en geeft dit aan met een melding. Prikkelbaarheid en onnodige tranen zijn voor mij vaak een melding van schijf VOL!!
Waarschijnlijk herken je dit wel, maar het is maar net wat je er mee doet. Het is goed om deze signalen serieus te nemen en hierdoor regelmatig een momentje voor jezelf in te lassen. Ieder mens heeft zijn eigen manier van ontspanning. Dit soort rustmomenten zorgen ervoor dat jij weer geordend na kunt bewegen en je geestelijke batterij weer opgeladen wordt.

Het gevaar van een mens is het niet serieus nemen de signalen. Met gevolg dat het probleem zich vergroot. Dit kan voor frictie gaan zorgen in je leven. Dit kan zich uiten in een vorm van veel stress, frictie in je familie en/of partner, verminderde concentratie, slaapproblemen, gezondheidsklachten en het grootste gevaar is een burn out. Onderschat het niet maar voordat je het weet heb je een burn-out te pakken.
Daarom een tip van mij uit de praktijk: Zorg ervoor dat je minimaal één dag of avond in de week helemaal niets doet. Niets doen voelt vaak erg tegenstrijdig, maar geloof mij; je gaat de kleine dingen weer waarderen op langer termijn en je zult meer energie terugkrijgen zonder stress!

Regelmaat

Bij regelmaat wordt er vaak gedacht aan vaste tijden eten, op bed, werk etc. Ja dat valt ook onder regelmaat maar eigenlijk bedoel ik vaste routines die in het leven opgebouwd worden. Weet je wat het leuke is van een routine? Het kost je weinig tot geen moeite of energie! Je dagelijkse bezigheden ervaar je vaak als minder zwaar, en je lichaam en geest kunnen het beter doseren!
Zelf vind ik structuur ook onder regelmaat horen. Ieder mens heeft behoefte aan een bepaalde structuren. Nu kun je zeggen hoort dit dan ook niet bij een routine? Ja en Nee. Het gevaar van een routine is dat je op een automatische piloot te werk gaat en dat moet je voorkomen.
Zelf merk ik wanneer ik teveel drukte gehad heb, ik uit mijn doen en laten ben en heb dan juist erge behoefte aan structuur. Ik ga dan op zoek naar wat mijn knelpunten zijn geweest en probeer dit op te lossen met een handvat. Mijn favoriete handvat is: Erkennen, Benoemen, Ernaar handelen. Door het knelpunt te erkennen, weet ik wat er mis is gegaan. Door het te benoemen naar iemand, voelt het als een bevrijding en dan kan ik sneller ernaar handelen. Wat het belangrijkste is bij het ernaar handelen is dat je jezelf vragen stelt: wat wil ik, wat heb ik nodig, wat vind ik belangrijk en wie betrek ik erbij. Dit zorgt voor mij regelmaat maar ook rust!

Reinheid

Je kunt je lichaam vergelijken met een auto. Je auto heeft na een aantal kilometers onderhoud nodig om weer veilig op de weg te kunnen rijden. Hier en daar zullen onderdelen moeten vervangen worden, maar daarna is je auto weer in orde. Sla je deze beurten over zullen er problemen ontstaan met je auto wat meer geld gaat kosten. Zonde, want dit had je kunnen besparen!!
Eigenlijk werkt dit ook zo met je lichaam. Jou lichaam is goed in staat om zichzelf te herstellen, maar dit moet je ondersteunen met gezonde voedingsstoffen, lichaamsbeweging en rust. Ook voldoende water drinken hoort hierbij. Het lichaam bestaat zo 75% uit water. Wanneer je dit goed blijft aanvullen reinigt het je lichaam en zullen alle onzuiverheden het lichaam verlaten. Zie het maar als het verversen van de olie, van jou auto!
Wees zuinig op je lichaam en besteed er aandacht aan, want voordat je het weet heb je een mankement . Vele mankementen zijn goed zelfstandig op te lossen en voor sommige mankementen heb je hulp nodig van anderen en of professionele hulp.

Voor nu voldoende geschreven over de R formule. Ik pak nu mijn rust door met een boek op de bank te kruipen. En onthoudt de rust, regelmaat en reinheid regel is een regel voor het leven. En ieder probleem kan opgelost worden, zelfs al is het door alleen al accepteren!!

Liefs, Stefanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge