Richtlijnen goede voeding 2015

Richtlijnen goede voeding 2015Afgelopen woensdag 4 november zijn de nieuw Richtlijnen Goede Voeding door de Gezondheidsraad gepresenteerd. Hun boodschap is: we moeten meer plantaardige producten eten, regelmatig peulvruchten en noten (15g) eten, meer thee drinken en minder suiker consumeren.

Het doel van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 is de preventie van chronische ziekten in de algemene bevolking. De Richtlijnen Goede Voeding richten zich op de preventie van coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, COPD, diabetes mellitus type 2,  darmkanker, longkanker, borstkanker, depressie en dementie.

Het advies in het kort

In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en
-patronen leiden tot gezondheidswinst. Daartoe heeft de raad de
wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en chronische
ziekten systematisch beoordeeld. Op basis hiervan zijn de nieuwe
Richtlijnen goede voeding geformuleerd:

• Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon
conform de onderstaande richtlijnen
• Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
• Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere
volkorenproducten
• Eet wekelijks peulvruchten
• Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
• Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
• Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
• Drink dagelijks drie koppen thee

• Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
• Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte
margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
• Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
• Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
• Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
• Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
• Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
• Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor
mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een
suppletieadvies geldt.

(Bron : http://gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding/richtlijnen-goede-voeding-2015 PDF: Advies in het kort)

Voor de volledige versie Richtlijnen goede voeding 2015 klik hier.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge