Portiegrootte inschatten

Portiegrootte inschattenJe portiegrootte inschatten is vrij lastig, want het is niet voor iedereen hetzelfde. Mensen met fysiek zwaar werk, of kracht- of duursporters hebben meer nodig dan mensen die de hele dag achter een bureau zitten. Maar wat is nou de juiste portiegrootte? Door de onderstaande groottes te hanteren, is de hoeveelheid inzichtelijker.

Vlees: dit meet je met de palm van je hand. De portie vlees moet ongeveer gelijk zijn aan het formaat van de palm van je hand. En de dikte vergelijk je met een set kaarten. Op deze manier eet je ongeveer 100 gram vlees.

Vette vis: de richtlijnen voor vette vis zijn het zelfde als bij het vlees. Beperk het tot de palm van je hand.

Witte vis: dit meet je met je gehele hand (dus ook de vingers mee gerekend). Zo eet je ongeveer 150 gram aan vis.

Vet: ook al zijn vetten niet slecht, het blijven wel caloriebommetjes. Beperk daarom de vetten tot een duimdikte. Van de knokkel tot het puntje van je duim.

Koolhydraten: Dit kun je meten met een gebalde vuist wanneer de pasta, rijst ongekookt is. Het volume van deze voedingsmiddelen neemt toe wanneer ze gekookt worden. Ook voor aardappelen geldt de regel van een gebalde vuist. Een vuistdikte aan ongekookte pasta levert 75 gram.

Groente: eet hier lekker veel van. Sla en spinazie leveren veel volume en zeer weinig kcal. De richtlijn is om per dag sowieso 200 gram aan groente te nuttigen.

Fruit: fruit is gezond en volgens de richtlijnen zou je twee stuks fruit op een dag moeten eten. Kies je bijvoorbeeld voor aardbeien, dan mag je wel iets meer nuttigen dan twee stuks. Kies dan een hoeveelheid van twee handpalmen. Dit staat ongeveer gelijk aan 80 gram fruit.

 

Bron: https://www.bda.uk.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge