Ontwikkel een gevoel van vrijheid

Ontwikkel een gevoel van vrijheid

Meer rust, meer vrijheid

Bij veel coaching sessies hoor ik het woord: ‘moeten’. Moet jij van jezelf altijd alles? Mag je van jezelf af en toe even niks doen, of moet je altijd  wel iets? Ontwikkel een gevoel van vrijheid door jezelf meer te gunnen. Vind je dat lastig? Lees dan vooral snel verder en pas de tips toe.

Moet jij ook veel van jezelf?

Heb jij vanaf het moment dat je ’s ochtends opstaat  een hele waslijst met dingen die je ‘moet’ doen? En ervaar je door deze gevoelens ook stress? Mocht je op deze twee vragen ‘ja’ hebben geantwoord, vraag jezelf dan eens af waarom je dat allemaal moet. Is het echt nodig?

 

Maak een overzicht

Wat maakt dat jij een stressvol gevoel hebt? Moet je daadwerkelijk zo veel, of vínd jij dat je zo veel zou moeten doen? Je kan een verdeling maken tussen reële druk en irreële druk. Het verschil? Ik schets een voorbeeld:

 

‘Deze week moet ik vier dagen werken en ik moet zorgen dat ons jongste kind op tijd bij de opvang is. Daarnaast moet ik in de avond de woonkamer, keuken en de hal stofzuigen en de troep opruimen want het is een bende! En omdat ik van mezelf moet ontspannen wil ik deze week ook de Glossy uitlezen anders komt het er nooit van!’ – Mama van twee jonge kinderen

 

Reële druk is druk wat feitelijk is. In dit voorbeeld is een feit dat deze moeder vier dagen moet werken en dat de jongste naar de opvang moet.

Irreële druk is dat je vindt dat er elke dag gestofzuigd moet worden en dat alle troep opgeruimd moet worden. Daarnaast ‘moet’ de Glossy deze week echt uitgelezen worden.

 

Weerstand

Mocht jij je nu herkennen in het voorbeeld en denken ‘ja, maar… ‘ dan ervaar je weerstand. Want jij wilt graag je huis schoon en netjes hebben en daarom vind jij dat er elke dag moet worden schoongemaakt. Maar JIJ bent degene die dat wil. JIJ bent dus ook degene die  zichzelf het gevoel van vrijheid ontneemt door het maken va n een hele waslijst aan to-do dingen. Is het echt zo erg als je morgen stofzuigt in plaats van vandaag?

 

Geef jezelf af en toe vrij!

Natuurlijk is een schoon en opgeruimd huis heerlijk, daarin kan ik mij helemaal vinden. Maar vraag jezelf eens af waar jij je (misschien op langere termijn) beter door gaat voelen. Zeven dagen stofzuigen, of de tijd nemen voor momenten van herstel? Wat is in jouw ogen een betere ouder? Een ouder met een ontzettend schoon huis, of een ouder met energie en een goed humeur omdat hij/zij af en toe ook even aan zichzelf denkt?

 

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt.

 

Ga voor jezelf eens na wat je echt moet en wat je eventueel kan inruilen voor een momentje voor jezelf. Ga lekker wandelen, een serie verslinden, een boek in bad lezen of gewoon zitten op de bank in stilte. Ook jij bent belangrijk, vergeet dat niet!

 

Liefs, Yentl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge