Obstacle run

Obstakel runWat is een obstacle run eigenlijk? In Nederland wordt de term obstacle run meestal gebruikt, al wordt hij nog wel eens vertaald als obstakelloop of obstakel run. In het Engels kom je ook vaak de afkorting OCR tegen, wat staat voor Obstacle Course Racing. Als je een obstacle run in één zin uit zou moeten leggen zou dit de beschrijving zijn;

“Een obstacle run is een hardloopevenement waarbij je onderweg diverse obstakels op je pad tegenkomt.”

Hier kan ik dan nog wel 100 dingen aan toevoegen. Vaak gaat het door de natuur. Naast hardlopen moet je ook klimmen, zwemmen, tijgeren, tillen, springen en nog veel meer. Veel deelnemers doen mee voor de uitdaging en niet voor de winst. Het is een teamsport en het is een sport voor iedereen. Van jong tot oud en van bankzitter tot fitness freak.

 

Er zijn eigenlijk drie soorten runs te onderscheiden, waarvan de mud run veruit de meest populaire is. De naam zegt het natuurlijk al, deze runs bevatten modder. Bekende voorbeelden uit Nederland zijn Mud Masters, Strong Viking en Fisherman’s Friend Strongmanrun. Ze worden meestal georganiseerd in een landelijke omgeving of in een recreatiegebied waar ook water is. De deelnemers kruipen door de modder, tijgeren onder prikkeldraad door en gaan door de bekende trenches in en uit de modder. Voor de foto’s zijn deze runs natuurlijk fantastisch en op maandag wordt menig profielfoto op Facebook aangepast naar de meest modderige foto van het afgelopen weekend.

Obstakel run

Naast de mud run is er de urban run. Een urban run is eigenlijk niets anders dan een obstacle run door een meer stedelijk gebied. Bekende voorbeelden in Nederland zijn STORMLOOP en Harbourrun. Het grote verschil met de mud run is het ontbreken van modder. Je zult hier ook sneller obstakels tegenkomen die natuurlijk aanwezig zijn in die omgeving. Denk hierbij aan auto’s, een skatepark, containers, trappen, autobanden en stadions.

 

Ten slotte is er nog een derde type run. Zodra er kleurstof, schuim of zombies aan te pas komen hebben we het al snel over een fun run. De Color Run, Electric Run of Zombierush zijn voorbeelden van een fun run. Deze runs richten zich meestal op een iets ander publiek dan de typische obstacle runner. De focus ligt ook iets meer op het festival achteraf. Ook zijn ze iets hype-gevoeliger dan de meerdere runs. Zo was de Color Run in 2013 helemaal hip en stond 2014 iets meer in het teken van de Electric run. Ik ben benieuwd wat de komende jaren nog gaan brengen aan originele fun runs.

 

Als je al ooit meegedaan hebt aan een obstacle run, dan weet je hoe verslavend het is en dat iedereen het kan doen. Heb je nog niet eerder meegedaan dan wil er nog wel eens wat onzekerheid bestaan. Want hoe train je hier nou voor? De ervaring en de tips van de experts leren ons dat het een combinatie van twee dingen is; kracht en conditie.

 

Je hoeft geen afgetrainde fitnessjunk te zijn om een obstacle run te kunnen doen. Wil je echter een beetje goed voor de dag komen en wat obstakels meepakken, dan is het wel handig dat je iets meer dan drie pakken melk kunt tillen. Veel deelnemers die we spreken doen aan bootcamp om zo wat meer kracht te ontwikkelen. Verder is bij de wat meer fanatieke lopers CrossFit ook in populariteit aan het stijgen.

 

Over conditie kunnen we kort zijn. Er zijn bijna 1 miljoen websites, tijdschriften en boeken volgeschreven over hoe je aan je conditie kunt werken. Daar hebben we weinig aan toe te voegen. Ga je een obstacle run van 18 kilometer lopen, zorg er dan voor dat je een kilometer of 15 kunt hardlopen. De rest ga je op die dag zelf ook wel redden. Zeker omdat je bij de obstakels toch heel even je rust kunt pakken.

 

Doe je wat vaker mee en lukt het telkens niet om in die touwen te klimmen of over die bandenstapel heen te komen zonder je enkels om te zwikken? Wil je echt voor specifieke obstakels trainen dan kan dat ook nog natuurlijk. Er komen steeds meer locaties in Nederland waar je specifiek op obstakels kunt trainen. En zoek het wat laagdrempeliger? Ga dan eens kijken in de lokale speeltuin om de hoek.

Obstakel runVoor meer informatie:

http://obstakels.com/ & http://dutchmudmen.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge