Motivatie

MotivatieMotivatie – waar komt die vandaan? Deel 1

Motivatie is iets wat we allemaal nodig hebben. Motivatie om je studie te behalen, om toch de fiets te pakken i.p.v. de auto of om niet met je hand de chipsschaal in te duiken. Je dag bestaat uit een heleboel keuzes. Maak jij vaak de juiste keuze? Heb jij de motivatie om keuzes te maken die je dichter bij je doel brengen? En wat zorgt er eigenlijk voor dat je gemotiveerd bent?

Intrinsieke of extrinsieke motivatie?

Er zijn twee redenen waarom we dingen besluiten te doen. Je doet iets omdat het vanuit jezelf komt, of omdat je omgeving je stimuleert om iets te doen.

Simpel voorbeeld:

  1. Situatie 1 : je staat op de weegschaal en er is niks aan je gewicht veranderd ten opzichte van het afgelopen half jaar. Maar er knaagt iets. Je voelt je niet heel goed over je figuur en besluit er iets aan te doen.

Als dit het geval is, spreken we over intrinsieke motivatie. Zonder dat iets toonbaars gebeurt, wil JIJ hier iets mee doen. Dit doe je dus omdat JIJ het wilt.

  1. Situatie 2 : je staat op de weegschaal en je bent zwaarder geworden. Je man ziet het getal en hij maakt de opmerking: ‘nou, nu moet je echt wat gaan doen he?!’. Als dit er voor zorgt dat je actie gaat ondernemen, dan spreken we over extrinsieke motivatie. Je onderneemt actie doordat je partner er een opmerking over heeft gemaakt.

Het blijft een discussie of die twee wel zonder elkaar kunnen. Stel je hebt een maatschappelijk wenselijk figuur, laten we zeggen maatje 34/36. Zou het dan in je opkomen om iets aan je figuur te gaan doen? Of juist niet? En kijk eens naar de keuze van kinderen: er zijn kinderen die in de voetsporen van hun ouders treden als het gaat om een sport of beroep. Is dit echt de keuze van de kinderen of is er ergens (onbewust) sturing geweest? Zou zoonlief ook arts zijn geworden als vader advocaat was geweest i.p.v. arts?

Zonder dat we het misschien door hebben, worden we gevormd door de maatschappij. Kijk naar de jaren 80. Felle kleuren en grote dossen haar vond iedereen geweldig. Kom je dat nu nog veel tegen op straat?

Tot een paar jaar geleden waren de meeste dames doodsbang dat ze door een armoefening, zichtbare spieren kregen. Nu zie ik bijna elke dame haar armen trainen. Komt dit doordat deze dames dit zelf willen? Of komt dit doordat een atletisch lijf ‘in’ is? Ongemerkt heeft de maatschappij dus grote invloed op wat wij denken te willen en zijn onze acties gebaseerd op een combinatie van intrinsieke en extrinsieke motivatie.

Belangrijk is dat je keuzes maakt omdat JIJ het wilt. Je moet niet spieren willen kweken omdat het ‘in’ is, of maatje 34 nastreven omdat je dat in de Glamour ziet. Streef jouw geluk na, niet dat van een ander.

Liefs,

Yentl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge