Moet je echt gezond eten voor een gezond lichaam?

Moet je echt gezond eten voor een gezond lichaam?Is het allemaal wel zo belangrijk?

Soms baal ik dat ik in een branche werkzaam ben waar zo verschrikkelijk veel over wordt geschreven. Elke dag komen we tot nieuwe inzichten die soms schokkend zijn. Op veel verjaardagen/feestjes/netwerkbijeenkomsten wordt er gevraagd naar mijn mening over die nieuwe inzichten. Nou, vaak worden er zoveel  stukken geschreven die gebaseerd zijn op onzinnige onderzoekjes, dat ik ze niet eens meer lees.

Maar toch is het geven van voedingsadviezen een groot gedeelte van mijn coachingwerkzaamheden. En wat moet je echt eten voor een gezond lichaam? Ik bespreek niet de hypes, maar een aantal wetenschappelijk onderbouwde feiten  (voor zover nu bekend).

Inkoppertje: eet groente en fruit

En dan kan je denken: ja, ja.. dat weet ik wel. Oke, dat is fijn! Maar hoe komt het dan dat we met z’n allen te weinig groente en fruit eten? Aanbevolen wordt 250 g groente en twee stuks fruit. Waarom? Als je er genoeg van eet, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte). Lijkt mij de moeite waard.

Toch is 250 gram groente voor sommigen vrij veel. Voor jou ook? Je kunt het dan ook verdelen over de dag. Denk aan een smoothie, worteltjes in je lunchbakje, komkommer op je broodje kaas, snacktomaatjes voor onderweg of paprika als hapje tijdens verjaardagen (heerlijk in reepjes met een yoghurtdip).

Vis, vlees, ei en peulvruchten, noten en zuivel

Deze producten leveren veel eiwitten die essentieel voor je zijn. Deze producten dragen op hun eigen manier hun steentje bij aan een gezond en energiek lichaam.

Vis, vlees, ei en peulvruchten

Door het eten van vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. In vlees en ei zitten veel voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B12 (geeft je o.a. energie). De peulvruchten verlagen het LDL-cholesterol wat bijdraagt aan het gezond houden van je bloedvaten.

Noten

Noten helpen net als peulvruchten bij het verlagen van het LDL-cholesterol, en dat is goed voor je bloedvaten. Noten verlagen ook het risico op hartziekten.

Zuivel

Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2 (suikerziekte). En dat is niet het enige. Zuivel levert je onder andere calcium en vitamine B12.

Volkorenbrood, volkorengraanproducten en aardappelen

 

Wanneer je drie opscheplepels volkoren graanproducten of drie volkoren boterhammen per dag nuttigt, verklein je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Daarnaast leveren graanproducten energie en veel andere voedingstoffen, zoals vezels, eiwit, B-vitamines en ijzer. Ook aardappelen zijn een prima aanvulling.

 

Mag ik dan alleen bovenstaande dingen?

Nee hoor. Sommige echte diehards kunnen altijd gezond en gedisciplineerd omgaan met hun voedingspatroon. Bij mij (en bij veel klanten) werkt het goed om ook de wat minder gezonde producten af en toe te nemen. Zorg dat jij jezelf niet alles ontzegt, want het is ook goed voor je mentale gezondheid om jezelf ‘te trakteren’ op iets lekkers dat misschien niet veel voor komt in de schijf van vijf. Kies die producten dan wel met mate en hanteer de 80/20 regel. 80 % van de tijd lekker gezond en 20 % iets minder gezond.

 

 

Heb jij moeite om dagelijks genoeg groenten te eten, of is het toch vrij lastig om gevarieerd te eten? Laat ons jou dan helpen met een op maat gemaakt voedingsschema. We laten je zien hoe je kan eten om dichter bij je doelstelling te komen en hoe een gezond en gevarieerd eetpatroon eruit ziet.

 

Resultaten van deelnemers:

  • 0.5 – 1 kg lichaamsgewichtsverlies per week
  • Meer energie
  • Minder last tot geen last meer van eetbuien
  • Een betere concentratie
  • Minder opgeblazen gevoel
  • Minder omvang
  • Een lager vetpercentage
  • Een verzadigder gevoel gedurende de dag

 

 

Liefs, Yentl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge