Mindfulness

089-trunklog-stock

Mag ik je iets vragen? Wat is je eerste gedachten wanneer je denkt aan het woord Mindfulness? Benoem dit dan eens hard op.

Om het woord mindfulness goed te kunnen omschrijven heb ik het ingetypt bij Google en kwam ik uit op de betekenis van Wikipedia (is niet de meest betrouwbare bron, maar wel  erg makkelijk 🙂 ). 

De volgende verklaring volgens Wiki:

“ Mindfulness is een vorm van meditatie waarin men zich op een niet reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment. Mindfulness schijnt al jaren toegepast te worden door aanhangers van allerlei vormen van boeddhisme.”

 

Best een interessante verklaring vindt je niet. De verklaring van Wikipedia roept direct een aantal vragen bij mij op: Hoe mindfull ben ik eigenlijk? Ik moet je eerlijk bekennen dat ik (bijna) niet stil sta bij het hier en nu, en raas dan ook maar al te graag mee in het tempo van de maatschappij. En een andere vraag die op komt is wat is het geheim van mindfulness?

Ik heb een aantal onderzoeken gelezen op pubmed(=database met referenties van wetenschappelijke artikelen), en ben erachter gekomen dat mindfulness een klein geluk is.  Een deel van dit kleine geluk is dat je leert om beter te leven in het hier in en nu. In onze gedachten zitten we vaak in het verleden of in de toekomst. Ik herken dit en beken: ik stoor me regelmatig aan mijn eigen denktank. Wees nu eens eerlijk tegen jezelf, heb jij die grote vogel zien vliegen in de lucht toen jij van de winkel naar huis fietste? Of heb jij moederzwaan zien zwemmen met haar vier jongen in het kanaal? Nee mensen, vaak zien we maar de helft, omdat we het te druk hebben met dingen of gedachten die ons bezighouden. Vooral de gedachten: Wat moet ik allemaal nog doen voordat deze dag voorbij is. Herkenbaar?

Nog zo’n mooi geluksmomentje is het accepteren van gebeurtenissen zoals ze zijn, zonder dat jij ze wil veranderen. En dan heb ik het over gebeurtenissen waar wij (jij en ik) geen nare gevoelens van willen ervaren. Denk dan aan: pijn, angst en verdriet. Een directe reactie is verdedigen en opzoek naar een nieuwe oplossing, om dit gevoel niet te hebben. Helaas werkt dit niet en werkt je strategie vaak averechts.

  • Een voorbeeldje (waargebeurd): Ik ervaar altijd enorme stress wanneer ik tentamens moet afleggen. Ik ben mij hiervan bewust en zoek dan altijd een manier om dit niet te ervaren. De ene ademhaling verdwijnt na de andere, maar helaas dit werkt niet. Mijn focus blijft continue liggen op het niet hebben van mijn stress voor dat belangrijke tentamen. Met gevolg: nog meer stress. (Gelukkig ben ik hier nu vanaf, want mijn diploma heb ik binnenJ).

In dit hele verhaal is het de kunst om van een afstandje naar de situatie te kijken, en niet continue te willen vechten. Door situaties, dingen, gedachten te accepteren zoals ze zijn, maakt dit het minder groot en overheersend. Best leuk om hier eens over na te denken.

Om in mindful- sfeer te blijven wil ik je een aantal tips mee geven:

  • Voordat je uit bed stapt, vijf maal aandachtig in en uit ademen
  • Kies 1 dagelijkse bezigheid en doe dit met aandacht. Doe dit langzaam zodat je bewust gaan voelen, zien, horen, ruiken en proeven.
  • Ga eens rustig op een stoel zitten en merk hoe je gedachten komen en gaan. Geef ze de ruimte en voel hierbij de emotie.
  • Praat en luister met aandacht tijdens gesprekken van anderen. Denk eraan: Oordeel niet over het gesprek, maar luister!
  • Wanneer er vervelende/negatieve gedachten en of gevoelens binnenkomen, (h)erken ze maar laat ze dan weer verder varen.
  • Neem regelmatig een ademruimte. Stel hierbij de vragen aan jezelf: Hoe gaat het met mij? Hoe voel ik mij? En wat wil ik vandaag niet?

Tot slot wil ik graag afsluiten met een  zin, waar mee ik je hopelijk een beetje aan het denken ga zetten zodat de eerste stap van mindful denken gezet is:

 

Door niet te streven naar verandering ontstaat er juist ruimte waarin verandering mogelijk is.

 

Liefs, Stefanie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge