Mijn persoonlijke onzekerheden

Mijn persoonlijke onzekerhedenVandaag vertel ik jou hoe ik om ga met mijn onzekerheden

Onzekerheden hebben we allemaal. De een op het gebied van uiterlijke kenmerken, de ander over zijn of haar relatie, of over scholing, werk of juist over persoonlijke kenmerken..

En om het nog lastiger te maken is de ene dag de andere niet. Herkenbaar, dat je je de ene dag ergens heel goed over voelt en een andere dag juist weer onzeker? Ik herken het bij mezelf in elk geval wel.

Zoals ik zo vaak heb gezegd: er is niet één weg die naar Rome leidt, dus ook ik heb niet alle wijsheid in pacht. Wel wil ik in deze blog delen hoe ik omga met mijn onzekerheden.

Lichamelijke onzekerheden

Toen ik voor het eerst actief werd op Instagram (rond 2013?) volgde ik heel veel #fitgirls. Ik dacht: wat een motivatie als ik elke dag fitte, slanke en afgetrainde dames voorbij zie komen. En daar ging ik weer eens in een superfanatieke periode (ja, ook ik heb ups en downs met sporten) elke dag sporten en rijst met broccoli en kip eten, want dat deed heel fitnessland. Maandenlang gedisciplineerd bezig. Ik voelde me zelfs schuldig bij één slechte maaltijd per week. En na een tijdlang ploeteren bekeek ik mezelf eens goed in de spiegel en kwam ik tot de conclusie dat ik nog lang niet zo afgetraind was als zij! Verdorie.

Ook al zag ik er vrij sportief uit, ik vergeleek mezelf alleen maar met anderen, die strakker of gespierder waren. Het resultaat? Ik was nog steeds gedisciplineerd, maar genieten van een feestje met hapjes deed ik niet en ik was onzekerder dan ooit. En opeens bedacht ik me: er zijn voor mij belangrijkere zaken, zoals mijn eigen bedrijf, mijn passie. Laat ik me focussen op alles wat mij energie geeft. Ik ont-volgde de afgetrainde girls,werd minder obsessief en was minder strak, maar ook gelukkiger én zelfverzekerder.

 

Een soort van accepteren

We hebben allemaal onze zwakke plek. Een plek waar vet zich lekker nestelt of een spiergroep die minder goed groeit. Uiteraard heb ik dat ook. Na vele jaren gesport te hebben, en ervoor geleerd te hebben, heb ik (min of meer) geaccepteerd dat mijn lichaam nooit voor 100% zal voldoen aan mijn wensen. Dit gaat mij de ene dag beter af dan de andere, maar over het algemeen ben ik vrij tevreden.

Streven naar perfectie is in mijn ogen een geweldig recept voor een ongelukkig leven.

 

Onzeker op scholingsgebied of op werkgebied

Zoals ik al eens heb verteld in een andere persoonlijke blog, ben ik een knokker geworden door alle tegenslagen en negatieve geluiden tijdens mijn schoolcarrière. Ik heb toen ook verteld dat ik dankbaar ben. Want zonder die negativiteit was ik nu nooit zo sterk geweest, met een gigantische dosis doorzettingsvermogen. Aan de andere kant is er soms nog wel een stemmetje op de achtergrond dat even fluistert dat ik het tóch niet kan. Op zo’n moment heb ik twee keuzes: 1. Ik kan meegaan in die negatieve flow en niks bereiken, behalve dat ik een shitgevoel heb. Of 2. ik bekijk de situatie van een afstandje en ik observeer wat er daadwerkelijk aan de hand is. Bijvoorbeeld: in het begin van mijn ondernemerschap dacht ik alles te moeten kunnen. Gestart met spaargeld, had ik geen geld om mensen in te huren  en dus volgde ik masterclasses, webinars, las ik veel boeken, etc. om het allemaal zelf te kunnen. Toch leidde dat niet altijd tot het gewenste resultaat. Het stemmetje van het verleden was dan luider dan ooit. Tegenwoordig weet ik waar mijn sterke  en zwakke punten liggen en accepteer ik dit. Ik overweeg dan om iemand anders in te zetten voor een klus of ik vind een andere manier om de job te klaren. Ik hoef van mij zelf niet meer alles te kunnen. Dit is simpelweg niet realistisch en door ‘nee’ te zeggen tegen dit soort zaken voel ik mij alleen maar sterker.

(Ik ben overigens niet zelfstandig op dit punt gekomen, maar dankzij een aantal goede coaches)

 

Keiharde zelfreflectie

Tijdens de opleiding tot mentaal coach vanuit de positieve psychologie die word verzorgd door A Plus Opleidingen, werd mij aardig vaak een spiegel voorgehouden. Confronterend, niet altijd fijn, maar erg leerzaam. Daarnaast heb ik coaches om mij heen verzameld die mij ook met de neus op de feiten durven drukken. Leuk? Nope, totaal niet! Goed? Ja, zeker!

Als ik zie hoe mentaal sterk en veerkrachtig ik ben geworden in slechts een jaar tijd, vind ik dat echt waanzinnig! Door deze persoonlijke stappen en ervaringen ben ik ook meer gaan zitten op het stukje gedrag binnen de Gezonder Nederland coaching sessies. Deze stappen zijn leidend in het proces naar een gezondere en gelukkigere levensstijl.

 

Elke dag blijft een uitdaging

Elke dag voelt anders. Soms zit je supergoed in je vel en kan je de wereld aan, soms is je werkdag goed doorkomen al een uitdaging. Het leven komt met ups en downs en je gevoel kan daarbij flink wisselen. Maar door wijze lessen toe te passen, vind ik steeds sneller mijn positieve balans terug.

 

Wil jij samen met mij werken aan een gezonde en gelukkige levensstijl? Dat kan ! Geef je op voor één van mijn programma’s en ervaar persoonlijke groei!

 

Liefs, Yentl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge