Met deze hardloopmethode ga je sneller!

Met deze hardloopmethode ga je sneller! Het raceseizoen is weer gestart! Heerlijk vind ik het. Eigenlijk heb ik elke week wel een loop of wedstrijd en geniet er met volle teugen van. Deze loopjes zorgen ervoor dat ik de motivatie vast houd. Naast dat mijn medaillebord flink wordt uitgebreid in dit seizoen, ontmoet ik ook weer veel nieuwe mensen, geniet ik van de gezelligheid en weet ik waar ik sta omdat ik tijdens wedstrijden alles uit mezelf probeer te halen.

De man met de hamer

In september liep ik 16,1 kilometer tijdens de Dam tot Damloop. Een afstand waar ik eigenlijk niet genoeg voor getraind had. De eerste 10 kilometer gingen mij gemakkelijk af en kwam ik makkelijk door. Toch kwam na 12 kilometer de man met de hamer en kón ik niet meer. Dit was natuurlijk gewoon omdat ik niet genoeg getraind had. Of tenminste, ik had wel genoeg getraind, maar niet de lange afstanden. Lees hier het uitgebreide verslag van deze loop. Hoe zorg ik er nou voor dat mij dit niet meer gebeurt? Hoe ga ik sneller en hoe houd ik de volgende keer deze afstand wel vol?

 

Souplesse methode

Als je echt progressie wilt maken, is het handig om een bepaalde techniek of methode te gebruiken. Deze zijn niet voor niets ontwikkeld en zijn handig om jezelf een houvast te geven op de momenten dat je ziet dat je niet meer sneller wordt of langer kunt rennen. Zelf loop ik via de souplesse methode. Deze methode wordt ook wel de Verheul methode genoemd. De belasting tijdens deze training is relatief laag, waardoor de herstel periode kort is. Het principe is hierbij ook dat de belangrijkste training morgen is. Je moet dus jezelf niet zo zwaar belasten dat je morgen niet meer kunt trainen. Door gebruik te maken van deze training zul je na ongeveer 6 tot 8 weken progressie merken. Ook voor mensen die gevoelig zijn voor blessures (zoals ik!) helpt deze methode om sneller en makkelijker te lopen. Jij wilt toch ook weer een keer een PR halen?

 

Hoe werkt het?

De souplesse methode is erop gericht dat er geen duurlopen gedaan worden. De trainingen bestaan uit afstanden die afgewisseld worden van  200, 400, 600 tot 1000 meters op je 5 kilometer wedstrijd tempo. Vervolgens wordt er 200 meter gewandeld, gedribbeld, weer gewandeld om vervolgens weer te rennen. Doe dit een aantal keer (10 tot 15 keer) en je hebt voor je het weet een 5 kilometer op wedstrijd tempo gelopen, zonder dat je het merkt. Voor mezelf moet ik kiezen om vaker de 1000 meters te trainen, waardoor de langere afstanden ook makkelijker worden. Er zijn zelfs marathon lopers die enkel op deze manier trainen. Tijdens een wedstrijd kun je die lange duurloop dan makkelijk aan.

 

Ik ga er mee aan de slag en ontdekken of ik de volgende keer weer wat sneller ben. Op welke manier train jij? Train jij ook volgens een bepaalde methode of train jij op gevoel?

 

Liefs,

 

Tamara Kops

 

4 reacties

 1. Hoi Jasper,
  Dat snap ik heel goed! Je gaat vaak te snel met deze methode. Ik heb er een mooi schema voor. Het hangt af van je 10 km tempo hoe lang je moet doen over de stukjes.
  Als voorbeeld: Ik doe over 10 km ongeveer 60 minuten. Over de 200 meters moet ik dan 62 seconden doen, over de 400 meter 2:24 en op de 1000 6:23.
  Doe je bv. 50 minuten over de 10 km, dan doe je over de 200 meters 52 seconden, over de 400 meters 2 minuten en over de 1000 meters 5:23.
  Je gaat dus iets langzamer dan je dat je loopt op wedstrijd niveau op de 10 km.
  Succes!
  Groetjes,
  Tamara

 2. Hi Jolanda,
  Wat super knap dat je al 10 km kunt rennen! Dat is echt heel ver!
  Sorry als het niet helemaal duidelijk was. Ik zal proberen het wat te verduidelijken.
  De souplesse methode is inderdaad een soort van een intervaltraining waarbij je snelle stukjes afwisselt met langzamere stukjes. Het verschil is dat er geen intensieve intervallen gedaan worden, maar er enkel op souplesse wordt gelopen. Dit houdt in dat het altijd net iets langzamer is, zodat je met ontspanning kunt blijven lopen waardoor de belasting voor je spieren en pezen minder is. Er is enorm veel over dit onderwerp geschreven en er is zelfs een boek over geschreven (http://www.duurloopmisverstand.nl/) Als je het leuk vindt om meer over deze methode te leren kan je via Google veel vinden. Er zijn speciale schema’s die je kunt volgen als je het leuk vindt om via deze manier te trainen. Deze zijn ook op het internet genoeg te vinden. Begin bijvoorbeeld met 200 meter op een vlot tempo rennen, daarna 100 meter wandelen, 200 meter dribbelen, 100 meter wandelen en vervolgens weer 200 meter op een vlot tempo. Herhaal dit 10 keer en je hebt een goede training. Voordat je het weet kan je sneller en langer lopen!
  Succes en mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag!
  Liefs,
  Tamara

 3. Hoi Tamara,

  Ik begrijp het denk ik niet helemaal. Is het dan een intervaltraining, waarbij je steeds langzaam/snel loopt en dan verder? Anders Google ik nog wel even!
  Wil ook graag sneller en/of verder kunnen lopen! Loop nu 10km, daar ben ik al trots op!

  Groetjes Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge