Mediteren

mediterenMeditatie komt uit de Oosterse wereld en heeft zijn intrede gedaan in Nederland. Wat is deze praktijk en moet je echt urenlang doodstil zitten tijdens het mediteren?

Veel mensen zien mediteren als een karikatuur. Zweverige types zitten in de kleermakerszit en roepen met gesloten ogen ”OHM”.

Er zijn veel vormen van meditatie met elk een eigen doel. Maar in de basis hebben alle bekende, traditionele vormen van meditatie één belangrijk hoofddoel.

Dat doel is niet ontspannen of om geen gedachten meer te hebben en het hoofd leeg te maken. Het hoofddoel van meditatie is om volledig bewust worden van de realiteit. Inclusief alle gedachten, gevoelens en angsten.

Door mediteren wordt er geleerd om boven de denkwereld te staan. Zo merk je dat je gedachten denkt maar dat daarachter een bewustzijn zit dat de gedachten waarneemt: je bent niet je gedachten.

Gedachten draaien altijd om de toekomst of het verleden, herinneringen en verwachtingen. Maar het verleden bestaat niet meer en de toekomst bestaat nog niet. We leven op deze manier altijd in een plek die niet bestaat. Het is belangrijk om weer terug naar het nu te gaan: dat is het enige wat wél bestaat.

Mediteren is dus niet per se voor ‘zweverige types’ en kan ook gedaan worden op de fiets, al wandelend, of op de bank, of met een speciale app. En mediteren kan ook een minuut lang in plaats van urenlang. Dat alles heeft als gevolg dat je rustiger wordt, het leven beter aankunt en meer geniet.

Namaste !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge