Lekker gemotiveerd

Lekker gemotiveerdVeel mensen vinden het lastig om het sporten en of een gezonde leefwijze vol te houden. Maar waarom is dat nou eigenlijk zo? Vaak merk ik dat mensen sporten en gezond leven niet verweven in hun leven. Het wordt geen vast onderdeel van hun dagelijkse/wekelijkse activiteiten.

Ze gaan even fanatiek van start, sporten een aantal weken en daarna zakt de motivatie weer weg en zie je ze niet of nauwelijks meer op de sportschool. En geloof me, ik weet daar alles van 😉 Iets kan alleen écht een onderdeel van jouw leven worden, als het vanuit je zelf komt. Als jij er voor de volle 100% achter kunt staan en weet waarom je het doet. Ik heb in het verleden ook meerdere keren pogingen gedaan om te gaan sporten. Elke keer schreef ik mij weer in bij de sportschool en ging fanatiek van start. Dit hield ik een aantal weken vol en daarna waren er wel weer andere dingen die ik belangrijker vond of ik vergat gewoon te gaan sporten. Ik kon me er totaal niet toe zetten om vervolgens het ‘sportritme’ weer op te pakken. Totdat ik er achter kwam dat ik ook niet voor mezelf aan het sporten was, maar het deed omdat ik dacht dat ik ‘moest’ sporten. Iedereen sport toch, het hoort er toch bij? Nou, nee dus! Het ‘hoort’ niet zo.

Op het moment dat ik me dat realiseerde, was ik mijn hele leven aan het veranderen. Ik leerde om mezelf centraal te stellen en de vraag ‘wat wil ik?’ heel belangrijk te maken in mijn leven. Dit was voor mij ook de sleutel naar succes in het sporten en gezonde leven. Ik stelde mezelf regelmatig de vraag ‘wat wil ik?’ en had daarmee direct mijn motivatie voor allerlei plannen te pakken. De motivatie kwam op die manier écht uit mezelf want ik wilde iets bereiken. Ik had een doel voor ogen en kon vervolgens op zoek gaan naar mensen die mij zouden kunnen helpen bij het bereiken van wat ik wilde.

 

Voor mij begint sporten of gezond leven daarom altijd met het beschrijven van wat je wilt in je leven of met je leven. Als jij duidelijk hebt wat je wilt, heb je daarmee jouw motivatie te pakken. De motivatie komt dan echt vanuit jezelf. Je kunt dan bijvoorbeeld beschrijven: Ik wil gezonder gaan leven omdat… of ik wil graag gaan sporten omdat… Wat dan absoluut niet meetelt zijn redenen als: ik ‘moet’ sporten omdat ik meer conditie ‘moet’ krijgen, of ik ‘moet’ 10 kilo afvallen voor de bruiloft van mijn zusje. Wanneer je iets ‘moet’ van jezelf of van iemand anders, heeft dat weinig tot niets te maken met gemotiveerd zijn ergens voor. Wanneer je iets opgelegd doet, zal het veel moeilijker zijn om het resultaat te gaan bereiken wat er verwacht wordt. En dan maakt het niet uit of die verwachtingen van jezelf of van een ander zijn.

 

Ik snap dat het lastig kan zijn om dat in een keer te bedenken en op te schrijven. Het maakt ook niet uit als je daar wat langer over doet of dat je er hulp bij vraagt, maar zorg dat je zelf goed weet: wat wil ik met mijn leven? Wat wil ik bereiken? Hoe wil ik eruit zien? Hoe wil ik mij voelen? En hoe kan ik dit bereiken?

Vanuit daar kun jij gemotiveerd gaan werken aan jouw doelen!

Ik wens je heel veel plezier en succes met jouw zoektocht naar wat jij wilt en natuurlijk het gezonde leven/sporten!

Hoe raak of blijf jij gemotiveerd om te gaan sporten/gezond te leven? Ik zou het heel erg leuk vinden als je jouw ervaringen en tips wilt achterlaten in een reactie!

 

Liefs Marjan

 

 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge