Langzamer leven

Langzamer leven is een kreet die steeds meer gehoord wordt. Slow coffee, slow food, en zo nog veel meer. Wat is het idee achter langzamer leven?

Veel willen

Door hard te werken is het mogelijk veel voor elkaar te krijgen. Dus de redenatie lijkt heel logisch: Als ik nóg harder werk, kan ik mijn leven nóg beter maken. Maar dat is niet waar. Want door nóg harder te werken kan het zijn dat andere gebieden van het leven worden verwaarloosd. Overdreven gezegd: een burn-out maakt het leven niet leuker.

Door langzamer te leven is er ruimte voor meer kwaliteit, kalmte en aandacht voor de dingen die echt belangrijk zijn. Je kunt zelfs meer voor elkaar krijgen.
Langzamer leven betekent niet dat koffiezetten minstens een halfuur moet duren. Het betekent dat elk moment actief wordt beleefd. Dus niet gedachteloos koffie zetten terwijl er wordt getelefoneerd met een familielid, maar juist de automatische piloot uitzetten.

Multitasking… laat het los

Doe 1 ding tegelijk. Druk zijn is ‘hip’ en door heel gehaast te zijn lijkt het alsof je veel voor elkaar krijgt. Maar veeleisende taken hebben de aandacht nodig, echt betekenisvolwerk vereist focus. Stoppen met multitasken vermindert de kans op fouten en het gevoel van stress. Doe minder, bereik meer.

Tijdgebrek is niet het probleem, het gevoel van ontevredenheid is het echte probleem! Dat constante knagende gevoel dat het leven nog niet goed genoeg is. Dat je eindelijk gelukkig zult zijn als dat ene aspect verandert. Er is altijd iets om naartoe te leven, het is nooit goed genoeg. Probeer het los te laten en te genieten van wat er nu is. Zo kunnen onbelangrijke, nutteloze taken geschrapt worden en blijft er meer tijd over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge