Krijg jij wel genoeg vezels binnen?

Krijg jij wel genoeg vezels binnen?Vezels zijn belangrijke bestanddelen in onze voeding, die we niet kunnen verteren. Ze zijn onmisbaar in ons voedingspatroon. Krijg jij wel genoeg vezels binnen?

Om daar achter te komen, ga ik je eerst iets meer vertellen over vezels. Vezels dienen om voldoende activiteit te stimuleren in de darmen. Ze voorkomen verstoppingen, ook wel obstipatie genoemd.

Wat zijn vezels nu eigenlijk?

Vezels zijn een soort koolhydraten die we vooral uit groente, fruit en veel graansoorten halen. De vezels worden niet afgebroken in ons lichaam, omdat we de enzymen missen om dit tot stand te brengen. Ze verlaten ons lichaam als kleine brokjes in onze ontlasting. Dit is nodig voor een goede stoelgang. Voldoende vezels bevorderen een gezonde beweging van de darmen en ze houden vocht vast. Doordat er vocht vastgehouden wordt, wordt de ontlasting niet te hard.

Vezels spelen een belangrijke rol bij de bloedsuikerspiegel regeling

Vezels beïnvloeden de snelheid van de vertering van koolhydraten. Daardoor spelen vezels een grote rol in het regelen van de bloedsuikerspiegel. De vertraging zorgt ervoor dat de glucose geleidelijk vrijkomt en vermijdt zo ongewenst hoge suikerpieken. Dit levert een bijdrage aan het tegengaan van hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en versneld verouderen.

Vezels zorgen voor een verzadigingsgevoel

Naast het feit dat ze onmisbaar zijn voor een goede stoelgang, dragen vezels ook bij aan een verzadigingsgevoel. Dit beïnvloedt uiteindelijk hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Des te eerder jij vol raakt van voeding, des te kleiner is de kans op overeten.

Wat moeten we nu eten?

Belangrijke bronnen zijn: groenten, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, noten en peulvruchten. Bij bijvoorbeeld witbrood en witte rijst is een groot deel van de vezels verwijderd door het verwerken van de graankorrels tot bloem, of door het pellen van rijst. Daarom worden volkoren graanproducten zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood geadviseerd.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge