Interview : profvoetballer Tom Hiariej

Interview : profvoetballer Tom Hiariej

Wat is de leefstijl van profvoetballer Tom Hiariej?

Tom Jan Hiariej, speler van FC Groningen, is geboren in Winschoten op 25 juli 1988. Tomheeft een korte periode voor FC Emmen gevoetbald. Daarna vervolgde hij zijn carrière bij FC Groningen, de club die onlangs de bekerfinale heeft gewonnen.
Tom is een jongen van 26 jaar die veel tijd besteedt aan zijn conditie en voetbalskills, maar ook aan zijn verdere gezondheid. Het werd dus hoog tijd voor een interview met deze topper.


Hoe ziet de trainingsweek van een profvoetballer bij FC Groningen er uit?

De trainingsweek begint bij ons op woensdag. Woensdag en donderdag trainen we twee keer. Op woensdag en donderdagochtend hebben we training op het veld. Woensdag middag zijn we met de hele groep bij Plaza Sportiva te vinden (sportschool) en donderdagmiddag kun je kiezen: óf je gaat nog een keer op het veld trainen, óf je gaat naar sportschool. Vrijdag en zaterdag trainen we één keer. Zondag hebben we een wedstrijd, daardoor hebben we maandag een uitlooptraining. Dinsdag hebben we een rustdag en zijn we dus vrij.
Er is een krachtprogramma dat we één keer per week moeten volgen. De rest van de dagen in de sportschool doen we oefeningen die we krijgen van de looptrainer. Verder hebben we de vrijheid om de krachttraining zo in te delen als wij willen.
Ik train, vóór mijn training op het veld, in de sportschool. Dan doe ik een half uur cardio en nog wat balansoefeningen voor onder andere mijn core (buik, rug, bilspieren). Daarna staat er een training op het veld gepland. Mocht ik dan nog energie over hebben, dan ga ik de sportschool weer in. Ik vind het namelijk belangrijk om zo veel mogelijk uit mijn trainingen te halen.

Welke keuzes maak je op het gebied van voeding?

Ontbijten doe ik thuis, dus niet op de club. Dit doe ik, omdat ik veel waarde hecht aan mijn eigen ontbijtje. Ik eet ‘s ochtends havermout met amandelmelk. Dit eet ik samen met verschillende noten, zoals hazelnoten, walnoten en amandelen en daarbij wat superfoods.
Lunchen doe ik op de club en avondeten doe ik weer thuis. Ik ben thuis vaak degene die kookt, omdat ik het erg leuk vind om te doen. Alle producten die ik kies zijn overigens vers.

Als ik dit zo hoor, dan verdiep jij je goed in wat voeding voor je kan doen. Klopt dit?

Ja. Ik heb verschillende boeken gelezen die mij meer informatie gaven over dit onderwerp. Ik vind het belangrijk om alles uit mijn lichaam te kunnen halen en daarvoor heb ik goede voeding nodig. Deze gezonde levensstijl met betrekking tot voeding heb ik niet altijd gehad. Sinds een jaar ben ik hier actief mee bezig.

Zondig je nooit?

Ja natuurlijk doe ik dit wel eens. Een rood wijntje op z’n tijd vind ik heel lekker. Dit blijft echter wel bij twee glaasjes.

Zorg jij ook voor voldoende slaap?

Ik zorg dat ik vroeg op bed lig, zodat ik genoeg slaap krijg. Mocht ik voelen dat ik het nodig heb, dan doe ik thuis een korte powernap.

Waar haal je toch altijd die motivatie vandaan?

Ook ik heb dagen dat ik geen zin heb om te gaan trainen. Maar ik ben van mening die dagen het verschil maken: ga je ook op die dagen het uiterste uit de kan halen? Dat maakt het verschil tussen top en supertop. Ik maak afspraken met mezelf om mijn doelstelling te behalen. Als ik die afspraken niet nakom, hoe realistisch is de doelstelling dan?

Interview : profvoetballer Tom Hiariej
Om mentaal ook zo sterk mogelijk te zijn, heb ik mental coaching gehad. Dit heeft er voor gezorgd dat ik nog sterker ben geworden. Tegenslagen zie ik niet zozeer als tegenslagen, omdat ik kijk naar mijn doelstelling op de lange termijn.

Wat is je uiteindelijke droom op voetbalgebied?

Mijn ultieme droom is om ooit nog een keer in Spanje te voetballen. Een topclub hoeft niet eens, maar wel in de hoogste divisie. Dat is het grote einddoel. En lukt dat niet? Dan heeft de hele reis er naar toe mij een sterker mens gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge