Hoeveel mag ik eten?

Hoeveel mag ik eten?Een vraag die ik vraag krijg is : ‘hoeveel mag ik eten?’ Het antwoord is deels afhankelijk van jouw doelstelling. Als je wilt afvallen, moet je minder voedsel eten dan je eigenlijk nodig hebt op een dag. Wij noemen dit een negatieve energiebalans. Wanneer je dit structureel creëert, zul je gaan afvallen. Bij een positieve energiebalans zul je aankomen. Maar hoe veel kun je dat eten om verantwoord af te vallen? Dat is voor iedereen anders.

Hoe veel je nodig hebt..

Wat je nodig hebt is volgens de Harris Banidict methode afhankelijk van de volgende factoren: geslacht, leeftijd, gewicht en lengte. Dit bepaalt je rust stofwisseling, BMR (Basal Metabolic Rate). Het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt. Je BMR, is nodig om je lichaam te laten functioneren. Denk aan het laten kloppen van je hart, het groeien van je haar en het vernieuwen van andere cellen.

Mannen:

88,362 + (13,397 x gewicht in kilogrammen) + (4,799 x lichaamslengte in centimeters) – (5,677 x leeftijd in jaren) = energieverbruik in rust

Vrouwen:

447,593 + (9,247 x gewicht in kilogrammen) + (3,098 x lengte in centimeters) – (4,330 x leeftijd in jaren) = energieverbruik in rust

BMR + PAL waarden

Je kunt je vast voorstellen dat wanneer iemand een baan heeft waarin hij of zij de hele dag loopt, deze persoon meer energie nodig heeft dan iemand die de hele dag zit. De extra energiewaarden die hier berekend worden, noemen we PAL waarden (physical activity level). De energie die je verbruikt met werkzaamheden en/of sporten moet je vermenigvuldigen je BMR om zo tot je totaalbehoefte te komen.

Actieve sporters of mensen met fysiek zware banen hebben een hogere energiebehoefte dan anderen.

Levensstijl

 

PAL-waarde

 

Inactief:

Zittend werk (niet sporten)

 

1.2
Licht actief:

Zittend werk (1-3 keer per week sporten)

1.4 – 1.5

 

Gemiddeld actief

Zittend werk (3-5 keer per week sporten)

1.6 – 1.7

 

Actief:

Staand werk (4-7 keer per week sporten)

1.8 – 1.9

 

Zeer actief:

Zwaar werk (meerdere keren per dag sporten)

2.0 – 2.4

Waarom is dit goed om te weten?

Zodra je weet wat jij nodig hebt, kun je dit afstemmen op je doelstelling. Zoals al eerder genoemd, zul je een negatieve energiebalans moeten creëren om af te vallen. Op een verantwoorde manier zal dit 300-500 kcal onder je behoefte zijn.

Wil je juist aankomen in spiermassa, dan zou je een positieve energiebalans moeten creëren en 300-500 kcal boven je behoefte moeten gaan zitten.

Mijn advies, bouw dit rustig af of op. Zo kunnen jij en je lichaam eraan wennen.

Voor vragen of persoonlijk advies, stuur me vrijblijvend een bericht.

 

De echte redenen waarom jij niet afvalt

 

 

“Vraag jij je ook af waarom het afvallen niet lukt? Download dan het ebook met meer dan 10 redenen waarom het jou niet lukt om af te vallen. Krijg het ebook van Gezonder-Nederland direct cadeau.”

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

De gegevens die worden gevraagd in dit contactformulier worden verwerkt met als doel u op uw verzoek te benaderen voor het leveren van ondersteuning bij onze diensten. De toestemming tot verwerking kan te allen tijde worden ingetrokken door een mail te sturen naar [email protected]nederland.nl.

2 reacties

 1. Leuk artikel om te lezen. Ik ben er de laatste maanden behoorlijk bewust mee bezig om mijn voeding af te stemmen op dagelijks verbruik (gemeten met Garmin. Vraagje, zou je je BMR niet moeten vermenigvuldigen met je PAL-waarde om tot je totaalbehoefte te komen,in plaats van optellen?

  1. Hallo Manon,
   Fijn om te horen dat je het een leuk artikel vindt. Je hebt helemaal gelijk hoor. Je vermenigvuldigd je BMR met je PAL-waarde om tot je totaalbehoefte te komen.
   Heel veel succes met de afstemming van je voeding op je sportactiviteiten.
   Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge