Hoe ik van mijzelf kan houden

Hoe ik van mijzelf kan houdenVergroot je zelfliefde met de tips van Roos ! 

Na Roos haar vorige blog over faalangst vroeg ze waar jullie meer over willen lezen. Één van de vragen was hoe je kunt accepteren wie je bent en hoe je eruit ziet. Niet de makkelijkste vraag, maar absoluut interessant! In deel 1 van deze blog lees je hoe het komt dat jezelf accepteren niet makkelijk is.

Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf

Accepteren wie je bent en hoe je eruit ziet gaat over onvoorwaardelijke liefde en compassie voor jezelf. En daar zijn wij niet goed in. In de loop van de jaren heb je jezelf een beeld gevormd over hoe je zou moeten zijn en hoe je eruit zou moeten zien. Pas als je aan deze voorwaarden voldoet, ben je goed genoeg om van jezelf te houden, voorwaardelijke zelfliefde dus.

Wat als deze voorwaarden niet realistisch zijn en je té hoge verwachtingen van jezelf hebt? Dan wijs je jezelf steeds af in plaats van dat je jezelf accepteert. Het tegenovergestelde van accepteren is afwijzen.  Je voldoet niet. Dit heeft negatieve impact op jouw zelfbeeld, want je bent niet goed genoeg. Je dient verbeterd te worden. Je bent continue jezelf aan het “fixen”.

 

Hoe komt het dat we zulke hoge verwachtingen van onszelf hebben?

Vaak kunnen we onszelf pas accepteren als we geaccepteerd en gewaardeerd worden door onze omgeving. Niet vreemd, want als mensen kunnen wij niet overleven zonder elkaar. Erbij horen betekent dat je er niet alleen voor staat en dat vergroot je overlevingskansen. Om niet buiten de groep te vallen, doe je er alles aan om aan de verwachtingen te voldoen. Het punt is dat dit niet duidelijk is in onze huidige tijd. Dat was vroeger anders, toen hoorde we als vanzelf bij een groep en was duidelijk aan welke normen we moesten voldoen. Dat mist nu.

 

Als je zelfvertrouwen hebt, dan vertrouw je erop dat voldoende mensen jou accepteren zoals je bent. Als je onzeker bent, dan heb je meer bevestiging vanuit je omgeving nodig. Je legt jezelf torenhoge verwachtingen op, om dat je er zeker van wilt zijn dat je voldoet. Dat je erbij hoort.

 

Alsmaar moeten voldoen aan torenhoge verwachtingen levert stress op. Je weet nooit precies wanneer je voldoet, want dit is nooit duidelijk. Iedere keer lijkt er weer iets anders voorgeschreven te worden door je omgeving en door social media. Dat kost je nodeloos veel energie. Je raakt steeds meer van jezelf verwijderd. De connectie met wie jij werkelijk bent verdwijnt steeds meer. Jou focus ligt op wie en wat je allemaal niet bent. Dit is geen recept voor geluk.

 

Maar wat dan wel? Hoe kun je van jezelf leren houden? Hoe kun je jezelf accepteren zoals je bent. In deel II ga ik dat met je delen.

Wil je meer lezen over Roos, of weten wat ze voor jou kan doen? Bekijk dan haar website !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge