Het schoonheidsideaal van nu

Het schoonheidsideaal van nuIn het BNN programma Sophie in de Kreukels onderzoekt Sophie Hilbrand het taboe rondom cosmetische ingrepen. Hierin komt duidelijk naar voren dat steeds meer mensen al  op jonge leeftijd beginnen met botox. Tijdens een gesprek met Liesbeth Woertman, klinisch psycholoog en professor aan de Universiteit van Utrecht, wordt duidelijk wat hier de reden van is: alle beelden die wij zien in de media, worden opgenomen in het ideaalbeeld in ons brein. Ook al zie je er goed uit, de realiteit en het ideaalbeeld kunnen van elkaar verschillen, waardoor je dan toch ontevreden kan zijn. Zeg eens eerlijk, hoe vaak vergelijk jij jezelf niet met iemand anders? Dit is terug te koppelen naar het gebruik van botox, maar ook de must-have sixpack. Want dit is voor veel jonge dames het schoonheidsideaal van nu.

Zoals de mode verandert, zien we ook een groot verschil in het schoonheidsideaal. In de jaren ’50, toen Marilyn Monroe door velen werd gezien als de ideale vrouw, waren vrouwelijke vormen juist erg gewild. Als je haar vergelijkt met de ‘ideale’ vrouw van tegenwoordig, dan is er heel veel veranderd.

Terwijl jaren geleden er  bijna geen vrouw zichtbare spieren wilde, staan ze nu één voor één in het krachthonk van de sportschool. En hoewel ik iemand ben die houdt van een gespierde vrouw, vind ik het must-have- wasbordje-ideaal iets minder. De meest populaire Instagram- en Facebookaccounts zijn van mensen met een zichtbare sixpack. Tegenwoordig hoor je er niet meer bij als je geen voor en na- foto post, je ‘morning abs’ laat zien of om 7.00 uur in de sportschool te vinden bent.

Natuurlijk is het geweldig als je hard hebt geknokt voor je eindelijk behaalde droomlichaam. En het is ook supergoed dat je om 6.00 uur de wekker zet, omdat je voor je werk aan de discipline hebt om te gaan sporten. Laten we dat zeker niet ongenoemd laten. Maar als je onzeker bent of juist heel perfectionistisch, dan kan dit er dus voor zorgen dat je ontevreden en minder gelukkig bent. Laten we met z’n allen gewoon het ideaal na streven om gezond te zijn. Niet ‘perfect’.

Het schoonheidsideaal van nuNatuurlijk kan ik hier met mijn blog niets aan veranderen. Maar  tegen jullie als lezer wil ik zeggen: kijk eens naar de mooie lichaamsdelen en leg daar de focus op. Als je blijft vergelijken, dan zul je nooit tevreden worden. Zoek enigszins naar acceptatie en verplaats de focus van ‘perfectie’ naar gezondheid. Want een gezond lichaam is je grootste goed!

Be healthy, feel good!

Liefs, Yentl.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge