Het gewichtsverlies van Claire

Het gewichtsverlies van ClaireAlles of niets

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, ik ben een alles of niets denker. Bij mij moet alles, werkelijk alles, perfect gaan of ik laat het helemaal voor wat het is. Dit is jammer genoeg voor mij ook precies de reden waarom mijn pogingen (geloof mij, dit waren er veel) tot afvallen / fit worden zijn mislukt. Er bestond totaal geen balans in het sporten en voeding, ik moest of een gehele dag ‘goed’ eten en heel veel sporten, of ik at alles wat er maar in de supermarkt te vinden was (bij wijze van spreken). Dit moest dus veranderen, want mijn doel ging ik zo niet bereiken.

Geen zelfvertrouwen

Maar waarom wilde ik afvallen / fit worden? Het antwoord hierop was heel simpel: ik voelde mij niet meer zelfverzekerd over mijn lichaam en ik had geen structuur meer in mijn leven. Door een jaar te leven als een échte student, inclusief veel alcohol, weinig slaap en veel ongezond goedkoop voedsel, was ik het zat. Ik wilde makkelijker kunnen opstaan, plezier krijgen in sporten, maar vooral mij weer goed voelen over mijzelf. Sporten en gezond eten heeft structuur in mijn leven gebracht, wat al de basis is van je doelen bereiken: Structuur.

 Mindset

Rond april vorig jaar probeerde ik wel gezondere keuzes te maken, maar het werkte toch allemaal niet zoals ik wilde. Mijn gedrag en mindset stonden niet op één lijn met mijn doelen, wat dus gedoemd was te mislukken. Ik moest meer kennis opdoen over hoe ik mijn doelen kon bereiken, dus ik las een zogenaamde ‘Afvalbijbel’ waar heel veel dingen mij eindelijk duidelijk werden. Voor afvallen / fit worden moet je mentaal klaar zijn, je plan moet klaar liggen en je moet er dingen voor opgeven en willen doen. Daardoor begon ik 8 december met mijn ‘journey’ door een instagram-account aan te maken die full dedicated is naar de verandering van mijn levensstijl, vandaar ook de naam: @Changingalifestyle. Ik kan je zeggen… Instagram hielp enorm. Ik leerde gezonde recepten koken en zag hoe gedreven anderen waren, waar ik vervolgens mijn inspiratie en motivatie uithaalde. Maar na een week vond ik mijn gezette doel niet specifiek genoeg, ‘ik wil afvallen’ als doel ging mij niet verder helpen. Dus ik koos ervoor om mij in te schrijven voor de 1/4 Marathon van Rotterdam. Iets wat toen der tijd onmogelijk leek.

Nu, vier maanden later, na ruim 11 kilogram lichter te zijn en mijn allereerste doel – de 1/4 Marathon – bereikt te hebben, voel ik mij beter dan ooit. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn, maar ik ben erg trots op wat ik in deze maanden al heb kunnen bereiken.

Moeilijke momenten

Maar natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten, waar elk persoon moeite heeft om mee om te gaan. Maar hoe ga ik hiermee om? Mijn moeilijke momenten bestaan soms nog uit het ‘alles-of-niets’ denken, ook wel bekend als het ‘what-the-hell-effect’. Iets wat hier mij enorm bij helpt is het denken dat je al het lekkere ongezonde voedsel wel mag, maar dat je het niet wilt, omdat het niet past bij je doelen. Daarnaast moet je het op z’n tijd ook eens eten, maar houdt wel de balans door bijvoorbeeld de volgende dag te sporten, of door een bakje te nemen in plaats van de hele chipszak.

 

Naast dit alles moet je het ook leuk voor jezelf maken! Zet doelen, schrijf je plan uit, maak een grote kalender met daarop de dagen die je af kan kruisen tot de dag van jouw race, laat je eten er mooi uitzien en deel de foto op instagram, en ga zo maar door!

 

Gezond leven hoeft niets saai, smakeloos, vermoeiend of vies te zijn!

Liefs, Claire

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge