Het gewichtsverlies van Christi

Het gewichtsverlies van ChristiDag lieve lezers van Be healthy, Feel good!

Ik ben Christi van de blog Het Sushimeisje en ik wil graag met jullie delen hoe ik in makkelijke stappen gezonder ben gaan leven.

Voor mijn studie moet ik veel lezen over gezondheid, gezondheidscampagnes en de psychologie achter gezond gedrag.

Hierdoor heb ik natuurlijk geleerd wat er nu voor zorgt dat je gezond gaat leven en dat je dit ook daadwerkelijk volhoudt en niet na een paar weken de handdoek in de ring gooit!

Om jezelf een gezonde levensstijl aan te leren moet je de volgende ‘’regels’’ gebruiken:

1. Denk klein en in stapjes
Hiermee bedoel ik dat je niet in een keer je hele levensstijl moet omgooien. Dat is heel extreem en uiteindelijk moeilijker vol te houden en vaak ga je daarna binge-eten.
Ik had bijvoorbeeld een periode waarin ik veel frisdrank dronk. Toen heb ik niet in een keer alle frisdrank afgezworen, in plaats daarvan heb ik gewoon steeds een glas frisdrank minder gedronken of een vervanging voor frisdrank gedronken zoals lekkere muntthee of zelfgemaakte limonade. Nu drink ik thuis geen frisdrank meer en heb ik er ook geen behoefte meer aan. Ik drink wel gewoon frisdrank als ik bezoek heb of op een feestje ben. Wel zo lekker en wel zo gezellig!

Op deze manier ben ik ook gaan minderen met snoepen en ben ik meer groenten en fruit gaan eten!

het gewichtsverlies van Christi3Minder vlees en meer vis eten hoort ook bij mijn gezonde levensstijl! Althans, dit probeer ik 😉
2. Wees flexibel
Een dagje lekker veel junkfood eten mag best! Geen man overboord hoor en je hoeft je hier helemaal niet schuldig over te voelen. Bij een gezonde levensstijl mag je best wel eens snoepen, alcohol drinken of een dagje heel veel eten. Het leven moet wel leuk blijven! Zolang je er maar voor zorgt dat je niet elke dag te ongezond gedrag vertoond.

3. Leer jezelf basiskennis aan over voeding en bewegenHet gewichtsverlies van Christi2
Je hoeft natuurlijk niet te weten hoeveel vitamine C er in een sinaasappel en in een paprika zitten maar weten dat de fruitdrankjes uit de supermarkten bomvol suiker zitten en weinig vitamientjes is wel zo handig! Of dat je weet dat voeding die veel vezels bevatten ervoor zorgen dat je langer vol zit en dus minder gaat eten en dit dus heel belangrijk is als je wil afvallen.
4. Maak je veranderingen leuk!
Het is heel simpel: wat je leuk vindt houd je langer vol! Zorg er dus voor dat je een sport of een activiteit kiest die je leuk vindt, dat je dit samen doet (dit is gezelliger en zo zeg je minder snel af) en dat je gezond eten ook leuker maakt. Dit kan je doen door iets te koken of laten koken en jezelf en je gasten te laten raden wat er in het eten zit, door eten op tafel te zetten waarbij mensen actief moeten zijn: denk aan gourmetten of fonduen met groenten, groente neer te zetten die gezond sausje gedipt moeten worden, je eten er mooi uit te laten zien enzovoorts!

Weet jij nog een manier om je verandering leuk te maken? Ik zou het leuk vinden als je dit met mij zou delen door een reactie achter te laten!

Natuurlijk heb ik deze regels zelf ook opgevolgd. Na heel lang zoeken naar een leuke sport ben ik uiteindelijk uitgekomen bij bootcamp! Bootcamp is een sport dat vaak buiten in een groepje wordt uitgevoerd en waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht. Voor een betere indruk kan je dit filmpje bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=aRN8CjpuK2A

Ik ben eerst begonnen met 1 keer per week bootcamp en na een pauze ben ik nu bezig met 2 en soms 3 keer per week bootcamp! Vorige week is er bij mij ook een meting gedaan waarbij onder andere mijn vetpercentage en spiermassa werd gewogen. In mei wordt dit nog een keer gedaan en zal mijn resultaat hopelijk duidelijk te zien zijn!
Dit waren de resultaten van de meting:

In de eerste week kon ik:
34 Jumping Jacks in een halve minuut
23 Squats in een halve minuut
39 Squat jumps in 1 minuut
35 Tricep dips in 1 minuut
13 Burpees in 1 minuut, deze zijn zwaar!
30 Push-ups in 1 minuut
16 Globe jumps in 1 minuut
En 25 sit-ups in 1 minuut

Daarnaast werd in de 2e week een aantal dingen gemeten:
Mijn spiermassa is 43,9 kilo en mijn vetpercentage 27,4%. Ik had het eerder andersom verwacht haha. Ik vertrouw de weegschaal dus ook niet helemaal. 40 kilo aan spieren klinkt als heel veel! Voor vrouwen van 18-29 jaar is een vetpercentage van 20-29 normaal.

Daarnaast heb ik een BMI van 19,7 en is mijn metabolische leeftijd 23 jaar. Dit klopt want ik ben zelf ook 23. Ik ben in vergelijking tot mijn leeftijdsgenoten voor mijn lengte en gewicht niet te zwaar.
Verder heb ik een buikomvang van 79 centimeter, was mijn rechter bovenbeen 49,5 centimeter en mijn rechter bovenarm 23,5 centimeter.
Volgens de weegschaal had ik trouwens te weinig vet op mijn buik en moet ik meer vis eten. De waarde van mijn buikvet was 1, bij iemand met voldoende gezond vet op de buik is deze waarde 5 of 6. De trainer vertelde mij dat dit vet nodig is om mijn organen te beschermen en dat ik dus meer vis en noten moet eten. Vandaar de foto van het lekkere makreeltje bovenaan in het artikel 😉
Ik merk nog niet dat ik ben afgevallen, dit hoeft van mij ook niet per se, maar wel merk ik dat het rennen mij steeds beter afgaat en dat ik minder moeite heb met het doen van de oefeningen. Vanmiddag fietste ik van mijn huis naar de universiteit en was ik niet moe, YES! Al het harde werken begint zich te lonen!

Als laatste wil ik afsluiten met een klein psychologisch trucje:
Heb je ook dat je honger krijgt als je een bepaalde houding aanneemt? Bijvoorbeeld dat je op de bank gaat zitten en gelijk honger krijgt? Misschien dat je dan vaak op de bank je maaltijd eet of veel snackt! Je lichaam onthoudt dat het op de bank altijd eten krijgt en als jij op de bank zit dan gaan jouw hersenen al allerlei signalen afgeven om zich voor te bereiden op het eten! En hierdoor krijg jij dus een hongersignaal en gaat je maagje knorren! Ook wanneer je dus eigenlijk al genoeg gegeten hebt.
De oplossing: probeer op een nieuwe plek te zitten of probeer iets gezonds te eten als je toch honger krijgt. En een glas water of thee drinken vermindert de honger ook.

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad en word je succesvol in het behalen van een gezonde levensstijl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge