Heb jij angst om te falen?

Heb jij angst om te falen? Waarom fouten maken geen falen is.

Fouten maken is menselijk. Je leert daar ook van. Maar als je last van faalangst hebt, dan geldt dat  niet voor jou. Je doet er alles aan om geen fouten te maken. Want fouten maken staat gelijk aan falen. En falen maakt je kwetsbaar. Je laat een stuk van jezelf zien wat je liever niet wilt laten zien. Je deelt met jouw omgeving, wat je juist niet wilt zijn. Jouw falen confronteert je met een deel van jou, wat niet overeenkomt met het beeld wat je van jezelf hebt. Of beter gezegd, wat je van jezelf hoog wilt houden. Je voldoet niet, je schaamt je voor jezelf en dat doet pijn. Pijn die je niet wilt voelen.

En om dat te voorkomen doe je er alles aan om geen fouten te maken. Het wordt een doel op zich om deze angst onder controle te houden. Maar dit doel leidt nergens toe, want het verkrampt en verlamt je juist. Het beperkt je. Het leidt enorm af van wat écht belangrijk voor jou is. Het ontneemt je de vrijheid om je te ontwikkelen. Je bent namelijk niet in staat om op ‘n ontspannen manier dingen uit te proberen en te oefenen. Want juist dan is de kans op falen veel te groot. Dat kun je je niet permitteren. Je neemt liever geen risico.

 

Toch weet je dat je je pas op persoonlijk en professioneel ontwikkelt als je risico’s neemt. Ooit heb je met vallen en opstaan leren lopen en leren fietsen. Dat ging niet in één keer goed. Je viel, maar je werd aangemoedigd om het nog een keer te proberen…en nog een keer. Iedere misstap, iedere val was een stap dichterbij het behalen van jouw doel. We lijken vergeten te zijn dat je eerst moet vallen en opstaan om je doelen te behalen en prestaties neer te zetten. Fouten maken heeft niets met falen te maken, maar met jezelf de mogelijk en ruimte gunnen om iets te leren.

Heb jij angst om te falen?

Faalangst maakt dat je je niet veilig genoeg voelt om fouten te maken. En dit kent nadelen:

 

  • Je ontneemt jezelf om te groeien te en je te ontwikkelen.
  • Je ontneemt jezelf om echt te luisteren naar jezelf en jouw omgeving.
  • Je ontneemt je om op een ontspannen manier met feedback om te gaan en daarvan te leren.
  • Je ontmoedigt jezelf om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen.
  • Je maakt je wereld hierdoor steeds kleiner.
  • Je belemmert jezelf om tevreden en gelukkig in het leven te staan, omdat je je kwaliteiten niet durft te ontwikkelen, je zelf niet durft te leren kennen en jezelf niet durft te laten zien.
  • Jouw faalangst zorgt voor stressklachten en mogelijk zelfs een burn-out!

 

Zonde om niets aan jouw faalangst te doen. Maar hoe doe je dat? En hoe kom je aan faalangst? In Roos haar volgende blog neemt ze je mee in hoe faalangst zich ontwikkelt en wat je hieraan kunt doen.

 

Auteur: Roos Streumer. In haar dagelijks leven werkt zij met veel plezier in haar praktijk Mentaal Onderhoud in Amstelveen. Zij biedt deskundige hulp en training bij stress, overspannenheid, burn-out klachten, slaapproblemen, perfectionisme en faalangst. Veel mensen kloppen ook bij haar aan voor hulp als zij in een moeilijke, stressvolle (werk-)situatie zitten.Kortom, zij helpt jou meer uit je dag & nacht te halen. Lees meer over Roos op haar website: www.mentaalonderhoud.nl . 

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge