Genieten, hoe doe je dat toch? 5 tips

Genieten, hoe doe je dat toch? 5 tipsGeschreven door Stefanie: Het is hier stil in huis wanneer ik mijn blog aan het schrijven ben. Zachtjes hoor ik gekrijs van hongerige baby’s. Ik kijk naar buiten en ik zie nieuw babygeluk. Want onze tijdelijke bewoners zijn kersverse ouders geworden van een paar kleine baby vogeltjes. Druk, zie ik pappa en mamma vogel heen en weer vliegen om hun kroost te voeden. Met spinnetjes en wormpjes in hun snaveltje zijn de kleintjes tijdelijk tevreden. Wat mogen die kleintjes blij zijn met zulke ouders. Ik blijf er een lange tijd naar kijken en merk dat ik ontzettend aan het genieten ben.

Twee jaar geleden

Wanneer ik terug denk aan twee jaar geleden had ik moeite om te genieten. Ik zat behoorlijk in de knoop met mijzelf en kon bijna nergens van genieten. Ik voelde mij behoorlijk ellendig, qua stemmingen erg labiel en had nergens zin in. Ruimtes met veel mensen beangstigde mij. Even een hapje eten met vriendinnen betekende voor mij zo snel mogelijk weer naar huis. Even over de markt, gaf mij een opgejaagd gevoel. Ik sloot mijzelf steeds vaker op, tot het moment daar. Ik besloot hulp te zoeken van een professional met als doel: Mijzelf op plek 1 zetten en kunnen genieten. Ruim een jaar heb ik ondersteuning gehad van haar. Haar had ik nodig om uit de knoop te komen en te blijven, en mijn dierbaren had ik nodig ter ondersteuning thuis. In die stevige periode heb ik veel geleerd, heb ik veel gehuild en ben ik erachter gekomen wie ik nu eigenlijk echt ben. We zijn inmiddels alweer een jaar verder en het gaat goed met me. Ik zet mijzelf veel op plek 1 en ik geniet van iedere dag. Mijn doel van toen is een doel voor het leven is geworden.

 

Het woord GENIETEN, is een woord wat voor een ieder een eigen betekenis heeft.  De echte definitie van genieten is volgens de dikke van Dale; ontvangen, krijgen maar ook zich vermaken. Tevens kun je het woord genieten ook zien als er plezier aan beleven.

5 tips om meer te genieten

Hoe kun je nu meer gaan genieten?

  1. Door regelmatig stil te staan. We hebben het vaak te druk en hebben in onze ogen (altijd) tijd te kort. Wat een onzin, tijd moet je en kun je maken. Maak van stil staan een prioriteit
  2. Stop met te ver naar voren kijken. Als mens zijn wij geneigd om alleen maar naar voren te kijken. Vaak zijn dit dingen die we allemaal nog moeten doen, en de dingen die ons nog te wachten staan. Levert jou dit geen stress op?
  3. Kijk eens achterom. Door achterom te kijken ga je de kleine dingen weer waarderen. Dit zijn de kleine geniet momenten, en probeer deze zo lang mogelijk vast te houden.
  4. Zoek een methodiek die jou gaat helpen om die kleine momenten vast te houden. (voorbeeld: Ik heb het genietboekje in het leven geroepen. Lees: pioenrozen gekocht op de markt, een heerlijke strand wandeling gemaakt met lief op Terschelling.
  5. Neem ook eens tijd voor jezelf. Plof op de bank in je trainingsbroek, ga eens heerlijk alleen winkelen, laat je vertroetelen bij de kapper, of maak een fijne wandeling in de natuur. Zolang je maar geniet!!Lieve lezer, kijk niet alleen naar voren, maar durf ook eens achterom te kijken. Vaak zijn het kleine dingen die de mens laten genieten! Dus GENIET!!!!

 

Veel liefs, Stefanie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge