Gelukkig voelen tijdens donkere dagen

Gelukkig voelen tijdens donkere dagen

Gelukkig voelen tijdens donkere dagen, hoe doe je dat?

De herfst is begonnen en ik, Marjan kon het de afgelopen dagen wel merken. Niet eens zo zeer aan het ontbreken van de zon, want die was er nog volop, maar wel aan de temperaturen en het verkleuren van de bladeren aan de bomen. Ik woon midden in het bos en kan daarom op de voet volgen hoe de natuur aan het veranderen is en zich klaarmaakt voor de winterperiode.

Eerder donker

Het is nu eerder donker en ik had de afgelopen dagen ineens weer de behoefte om lekker op de bank te gaan relaxen met een grote kop thee en een plaid. Er zijn weer andere programma’s op tv en de website van de boekenwinkel lag er laatst uit vanwege de grote drukte. Het is dus niet alleen de natuur die aan het veranderen is en zich voorbereidt op lange, donkere dagen.

Ook wij mensen zijn er mee bezig, ik merk het overal om me heen. De inrichting van huizen verandert weer iets, de kaarsen komen op tafel en de plaids liggen weer klaar op de bank. Wat ik zo jammer vind, is dat het voor veel mensen moeilijker is om je ook tijdens de donkere dagen gelukkig en succesvol te voelen.

 

Minder ondernemend

Mensen zijn minder buiten, ondernemen over het algemeen minder (sociale) activiteiten en missen (zon) licht en de frisse lucht en de eetpatronen veranderen ook vaak. En juist deze dingen zijn onmisbaar als je je gelukkig en succesvol wilt voelen. Toch hoeft het niet zo te zijn dat je je in deze periode minder voelt. Het is dan wel belangrijk om jezelf goed te leren kennen en erachter te komen waar jij nu juist behoefte aan hebt.

Ik weet bijvoorbeeld dat ik veel behoefte heb aan buitenlucht en zonlicht. Dus wanneer de zon schijnt probeer ik zoveel mogelijk mee te pakken. Daarnaast vind ik mijn persoonlijke verzorging erg belangrijk en pas ik dat aan aan de seizoenen. Ik zorg voor voldoende beweging. Ik richt mijn huis opnieuw in voor de ‘winterstand’ zodat ik de avonden op de bank ook volop geniet van mijn huis en ben me daarnaast extra bewust van mijn voeding. Ik geniet namelijk altijd ontzettend van eten, maar weet dat ik tijdens de herfst en wintermaanden iets minder actief ben en dus soms andere keuzes wil maken om te zorgen voor een goede balans.

Wat ik eigenlijk doe is mijn leefstijl aanpassen aan het seizoen. Ik zorg ervoor dat ik goed naar mezelf en mijn lijf luister en dat doe waar het behoefte aan heeft.

Wees je dus bewust waar je behoefte aan hebt, dat kan per dag verschillen en dat is helemaal niet erg. Zorg er alleen wel voor dat je er naar luistert. Dit voorkomt dat je je minder gelukkig en succesvol gaat voelen tijdens deze dagen. En merk je dat je er wel moeite mee hebt? Zorg er dan voor dat je op tijd aan de bel trekt en ga op zoek naar manieren om wel dat geluk en succes te voelen.

Ik wens je een gelukkige herfst,
Liefs Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge