fases (gedrags)verandering

fases-verandering(Her)ken jij dit moment ook?

 

Het mooie weer meld zich weer en dat betekend dat de winterse kledingstukken weer opgeborgen kunnen worden in onze kledingkasten. Warme vesten verruilen we voor een luchtigere vesten, T-shirts. En de donkere spijkerbroeken voor een hippe broek met gaten. Tijdens het opruimen kom je een hoop zomer kleding tegen en ook dat leuke jurkje van vorige zomer. Om dat fijne gevoel te krijgen, met fijne herinneringen trek je het jurkje even aan. Gewoon omdat het kan. Maar dan kom je tot conclusie dat dat leuke jurkje niet zo fijn meer zit. Alles zit wat strakker en bewegen is minder prettig. Toch wist je dit ergens wel, want op de weegschaal zag je ook verandering. Goh, wat baal je hier van. Je spreekt dit uit tegen jezelf, en besluit alles anders te gaan doen. Je spreekt tegen jezelf: Ik ga beter op mijn voeding letten en ga meer sporten. Vanaf morgen wordt alles anders!!

Dit soort momenten zijn altijd erg confronterend. Zeker nu de zomer er weer aankomt, willen veel mensen weer lekker in hun vel zitten om zelfverzekerd de zomer in te gaan.

Maar werkt het nu echt om zo plotseling het roer om te gooien? Daarover zijn de meningen verdeeld en heeft ieder een eigen mening en ervaring. Toch willen we even stil staan welk proces je doorgaat om bepaald gedrag te kunnen veranderen. Om de fases van (gedrags)verandering duidelijk te kunnen maken, leggen we het Stage of Change model uit van Prochaska,1992. We zullen aan de hand van het voorbeeld deze stappen makkelijk uitleggen.

 

 

Fase 1: Pre Contemplatie

Je bent er achter gekomen dat het leuke jurkje je niet meer past. Toch baal je, maar je overweegt niet om actie te ondernemen. Jammer van het jurkje, maar dan koop ik toch een nieuw jurkje voor aankomende zomer?!

 

Fase 2: Contemplatie

Het zou toch heerlijk zijn om dit mooie jurkje weer te passen. Laat ik hem maar eerst weer uit trekken en terug te leggen in de kast. In deze fase overweeg je wel om te willen veranderen, maar heb je nog geen concreet plan bedacht.

Fase 3: Voorbereiding

In deze fase heb je voor jezelf een plan bedacht. Je hebt een route uitgestippeld voor jezelf, door jezelf of met behulp van een professional die jou gaat helpen bij jou zelf gestelde doelstellingen.

 

Fase 4: Actie

Je bent er klaar voor, tijd voor actie. Gezonde voedingsproducten komen in huis, je krijgt structuur en variatie in voeding. Je bewegen gaat van 0 naar drie a vier maal per week. Dit moet ervoor zorgen dat jij je doelen gaat en kunt behalen. Met steun van vriend/vriendin, familie, vrienden en een fitnesstrainer moet jou doel behaald kunnen en gaan worden.

Fase 5: Gedragsbehoud

Van gedragsbehoud kun je pas spreken wanneer je zes maanden of meer zonder afbreken en terugval door bent gegaan en dat het veranderde gedrag een gewoonte is geworden. Je doelen zijn behaald en nu is het de kunst om deze doelen bij te houden en vast te houden.

fases-veranderingZoals je leest zijn deze stappen erg verschillend, maar toch lopen deze stappen vaak synchroon. Je stapt in een bepaalde fase, en dan rol je zo in een andere fase. Echter hangt dit wel helemaal van jouzelf af. Ben jij klaar genoeg om naar de volgende stap te gaan en heb je de juiste motivatie?! Uit ervaring zien we het regelmatig gebeuren dat het mensen te weinig progressie zien, het gaat niet snel genoeg waardoor mensen snel geneigd zijn om hun motivatie wat laten hangen, met gevolg dat je een stap terug moet in je proces. Wanneer je op de feiten gewezen wordt door je sociale steun en/of professionals is het makkelijker om de draad weer op te pakken. Laat je motivatie niet te snel gaan en ga door met de dingen die je doet om jou doelstellingen te behalen. Lukt het even niet, vraag iemand om hulp en gaan door!

Jij bent de sleutel van je eigen succes!

Liefs,

Stefanie & Yentl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge