Etiketten lezen

Etiketten lezenAls je geen E- nummers wilt binnenkrijgen of op de lijn wilt letten, dan is het belangrijk dat je weet hoe je etiketten moet lezen. E- nummers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze bijvoorbeeld zoeter of langer houdbaar te maken. Wil je meer lezen over E- nummers, lees dan ons stuk over E- nummers.

Richtlijnen voor etiketten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht of producten voldoen aan de richtlijnen die zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering Levensmiddelen. Er zijn een aantal verplichte punten die moeten terug komen op een etiket:

Naam van het product

De naam van het product moet vemeld worden op het etiket.

Naam van de fabrikant & Klantenservice gegevens

Ook de naam van de fabrikant is een verplicht onderdeel, evenals de gegevens van de klantenservice.

Ingrediënten

De ingrediënten staat op volgorde van hoeveelheid op het etiket vermeld. Het eerstgenoemde ingrediënt is dus het meest te vinden in het product.

 

Herkomst en oorsprong

Als het product rund- en kalfsvlees, vis, fruit, groente, honing en olijfolie bevat, dan is het verplicht dat de regio of het land wordt vermeld.

Voedingswaarde

De voedingswaarde wordt per macro (koolhydraten, vetten, eiwitten) weergegeven.

Allergie informatie

Heb je een allergie, dan weet je dat het belangrijk is om te controleren of je het product kan nuttigen. Als er staat dat er sporen van een allergeen in kunnen zitten, dan kan de fabrikant niet garanderen dat het product vrij van allergenen is.

Streepjescode

Door de streepjescode kan getraceerd worden waar producten terecht zijn gekomen. Dit is handig als er iets aan de hand is met het product.

Referentie-inname (heeft de aanduiding de GDA Guideline Daily Amount of Dagelijkse Voedingsrichtlijn vervangen)

Op verpakkingen staat vaak een icoon dat laat zien hoeveel procent van de referentie-inname voor energie, vet, verzadigd vet, suikers en zout in het product zitten. Het icoon laat zien hoeveel 1 portie bijdraagt aan de referentie-inname.

Houdbaarheidsdatum

Er kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan op de verpakking: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten.  Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

Keurmerken

Hieraan is zien wat de herkomst of de kwaliteit van het product is, of het product goed is voor het welzijn van dieren, of het bijdraagt aan eerlijke handel. etc. Je kan ook zien of het goed is voor het milieu en je gezondheid.

Gebruiksadvies

Dit vertelt hoe het product gebruikt moet worden.

Claims

Claims worden geplaatst als het product wat kan betekenen voor de gezondheid. Voordat het op het product geplaatst kan worden, moet het wetenschappelijk bewezen zijn dat het gezondheidsvoordelen biedt.

EU-ovaal

Als er in voedingsmiddelen dierlijke producten worden gebruikt, dan moeten de fabrikanten door de NVWA erkend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge