E- nummers

E- nummersWat kom je deze term toch vaak tegen: e- nummers. Wat doen ze eigenlijk en waarom zitten ze in ons voedsel? In deze korte blog ga ik jou dat vertellen.

 

 

Toevoegingen

E- nummers (toevoegingen), ook wel additieven genoemd, zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen. Dit wordt gedaan om de eigenschappen van voedingsstoffen te ‘verbeteren’. Voorbeelden van toevoegingen zijn smaakversterkers, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Deze toevoegingen zorgen er onder andere voor dat het eten ‘lekkerder’ wordt, er mooier uitziet en langer houdbaar is.

E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn goedgekeurd om te gebruiken in voedingsmiddelen. Wanneer blijkt dat het additief ongevaarlijk is en in alle EU landen wordt toegelaten, krijgt de stof een E-nummer. De Europese Unie heeft voorgeschreven in welke productgroepen bepaalde E- nummers mogen worden gebruikt en in welke hoeveelheden.

De E- nummers moeten op het etiket van een voedingsmiddel worden vermeld. Ze zijn te vinden op de ingrediëntenlijst. Eerst staat er de groepsnaam (zoals zoetstoffen) en vervolgens een specifieke naam of nummer.

De E- nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

E100-199 : Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om producten te kleuren of om kleuren te versterken.

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken. Voedingszuren hebben als doel het  product langer houdbaar te maken, maar ook om de kleur te behouden.

E300-399 : Anti-oxidanten

Anti-oxidanten zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.

E400-499 : Emulgatoren

Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch gemengd kunnen worden.

E500-599 : Diverse additieven

Zuurteregelaars regelen dat de zuurtegraad niet te hoog is, rijsmiddelen  zorgen ervoor dat brood sneller rijst en antiklontermiddelen houden het ontstaan van klonten tegen.

E600-699 : Smaakversterkers

Smaakversterkers zorgen dat de smaak van een product sterker wordt of voegen een smaak toe.

E700-799 : Conserveermiddelen

Meelverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen van meel. En zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder calorieën.

2 reacties

  1. Ondanks dat deze E-nummers goed zijn gekeurd en als ongevaarlijk zijn bestempeld heerst er veel angst onder de mensen. Zelf vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijke en verse producten te eten, maar lijken E-nummers mij niet schadelijk (mits je ze met mate binnenkrijgt natuurlijk). Wat vind jij? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge