De wereld een beetje groener

De wereld een beetje groenerDorothea Piek is een doorgewinterde onderneemster. Ze is bekend met vallen en opstaan. Waar de ene deur dicht gaat, gaat er een andere deur open. En zo ontstond ons groene zusje. Een duurzaam initiatief om de wereld een beetje groener te maken.

Waar komt de inspiratie vandaan om ons groene zusje het leven in te blazen?

Na het moeten beëindigen van Opgeweckt Noord (de 1ste verpakkingsvrije winkel van Nederland) was mijn doelstelling – De wereld een klein beetje groener maken – nog niet vervuld.  Ik wil graag mensen blijvend inspireren om wat groener te worden en te leven. Het zit ‘m soms in kleine dingen, waar je enorm het verschil mee kan maken. En… het is nog eens leuk ook.

Ons groene zusje is een kindje van het communicatie en Marketing Buro Goeie Grond maar jij bent degene die het runt. Wat is jouw doel met deze nieuwe richting?

Door mijn expertise -> markerteer in het groene/duurzame domein, kom en zie ik de meest bijzondere en mooie duurzame plekken / initiatieven. Zonde om die kennis en inspiratie niet te delen.  Met Buro Goeie Grond zit ik natuurlijk in een meer zakelijke omgeving. Om alles te kunnen delen is een persoonlijke blog wel zo handig… vandaar: ons groene zusje.

Ik blog daar op persoonlijke titel en kan ik zo meer  met jullie delen. Ook  zoiets simpels als een receptje van een lekkere biologische rabarber crumble. Of een prachtige wandeling door de Drentse bossen.

Plantaardig, duurzaam en groen is volop in de media. Hoe komt het volgens jou dat we er allemaal zo mee bezig zijn?

Ik weet het niet precies. Ik weet wel waarom ik er meer mee bezig ben. Ik maak me zorgen over hoe wij omgaan met de aarde en alles wat er op leeft.

De wereld is voor velen één grote speeltuin waarin we doen en laten wat we willen. Maar steeds meer zien we dat dit gedrag niet zonder gevolgen is. We schrikken van foto’s waarop we zien dat de maag van een vogel vol plastic zit. We realiseren ons dat we voor ontbossing zorgen en we daarmee het evenwicht van onze planeet in gevaar brengen. Het is de hoogste tijd om de verantwoordelijkheid op te pakken en ons te richten op ontwikkeling die goed is voor mens, milieu en economie.

Op de website is te lezen over groen eten, groen wonen, je groen voelen en groene mobiliteit. Waarom vind jij dat men groener moet leven?  

Waar het om draait is de balans tussen de elementen people, planet en profit. Niet alleen geld – macht en status moet leidend zijn. Als we bij alles wat we doen afwegen:  is het goed voor people, planet en profit dan maken we een enorm verschil!

 

Er komen al veel onderwerpen aan bod op de blog. Zijn er nog onderwerpen die je in de toekomst ook graag aan bod wil laten komen?

Mijn lijstje met onderwerpen is (bijna) oneindig. Er zijn nog zoveel gave initiatieven waar ik graag eens langs ga om een blog te schrijven. Er komen ook steeds nieuwe uitvinden op de markt.  Ik hoef me voorlopig niet te vervelen.  De komende tijd wil ik me meer gaan verdiepen in zelfvoorzienend leven. Wat is het precies en wat moet je er voor doen. Kan het ook in stapjes en hoe dan… ?

Kan ik dat straks weer met iedereen delen, mooi he!?

Wat voor groene tips pas je toe op je eigen leven?

Ik ben niet roomser dan de paus, bij mij is nog lang niet alles duurzaam. Ik rij auto en ook nog een diesel notabene! Mijn volgende wordt een elektrische, mits ik het kan betalen. Dat wel! Maar niet alles kan nu – direct – meteen.

Gelukkig zijn er wel andere stappen die ik heb kunnen zetten. Zoals geen vlees meer eten.

Zo heb ik onlangs nog een lekkende kraan vervangen. Eet ik zoveel mogelijk lokaal en biologisch en koop minder spullen. Sommige stappen moest ik echt ingroeien en anderen stappen kon ik direct zetten. Zo zal het bij jullie ook wel gaan, vermoed ik.  Ook ben je je soms niet bewust van jouw mogelijkheden om een verschil te maken. En daar begint het mee, bewustzijn.

 

Wat wil je graag bereikt hebben in 2020 met ons groene zusje?

Dat  initiatieven als @onsgroenezusje niet meer nodig zijn.  Dus dat duurzaam leven gewoon in ons DNA verankerd is.

Heb je nog groene (simpele) tips voor ons?

Jazeker… heel veel kleine groene tips. Maar ik heb een selectie gemaakt van 3 stuks. De rest is natuurlijk te lezen op de blog.

  • Werk Thuis

Een dagje vanuit huis werken is helemaal geen gek idee, ook. Als 20 procent van de beroepsbevolking twee dagen per week thuis zou werken, scheelt dat 180.000 auto´s per werkdag op de weg!

 

  • Weiger reclamefolders
    Per jaar valt er ongeveer 1600 stuks aan ongeadresseerde reclamedrukwerk in je brievenbus. Dat is bijna 30 kilo papier per adres. Veel van deze folders lees je waarschijnlijk niet eens en gooi je gedachteloos weg. Neem een simpele stap naar duurzamer leven door een ‘NEE/NEE sticker’ op je brievenbus te plakken. Zo voorkom je de kosten die gemaakt worden door het drukken en het verspreiden van de reclame en het verwerken van het papierafval.

 

  • Eet minder vlees

Je hoort het vaak de laatste tijd en niet voor niks want ….

 

Eet meer plantaardige eiwitten en groente en een aantal dagen in de week geen vlees

Als alle Europeanen een jaar lang 1 dag per week vegetarisch zouden eten zouden we net zoveel zuurstof besparen als wanneer er 13 miljoen auto´s minder zouden rijden.

 

Het gemiddelde gezamenlijke waterverbruik per kilo vlees is 8600 liter. Dit berekenen we door de watervoetafdruk per vleessoort bij elkaar op te tellen, en te delen door drie. Gemiddeld consumeren we per persoon 159 gram vlees per dag. We vermenigvuldigen 0,159 kilo met 8600 liter. Zo komen wij uit op een impact van 1366 liter waterbesparing per dag geen vlees gegeten.

 

Met groene groet,

Dorothea Piek

Voor meer blogs en groene inspiratie, kijk eens op: http://www.onsgroenezusje.nl/

De wereld een beetje groener

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge