De negatieve kanten van social media  

De negatieve kanten van social media  

Mooi medium, maar het staat ook vol met onzin!

Het internet is een verschrikkelijk mooi medium. We kunnen er van alles op vinden en we kunnen er zelf van alles opzetten. Iedereen kan een blog beginnen, een zakelijke Facebook pagina of een YouTube kanaal om daar hun passie over te dragen. De laagdrempeligheid is natuurlijk super! Maar dit heeft zeker ook mindere kanten.

Gevonden informatie 

Je herkent het vast wel. Je hebt ergens last van en voordat je het weet heb je Google open en ben jij opzoek naar de oplossing. Verder dan de eerste pagina kom je waarschijnlijk niet en je ziet de ‘oplossing’ er tussen staan. Probleem opgelost, jij kan weer verder.

De pagina’s die op de eerste pagina van Google verschijnen, zijn niet gebaseerd op de waarheid  of het juiste antwoord op jouw vraag, maar op een goede SEO strategie (online vindbaarheid). Wanneer een tekst aan een hele rits van goede punten voldoet, scoort Google dit als ‘goed’ en plaatst het hoog in de zoekresultaten. Waarschijnlijk is het één van die resultaten die jij net hebt gelezen en wellicht hebt aangenomen als de waarheid.

 

Onderscheid de waarheid van onzin 

Als leek is het lastig om onzin te onderscheiden van waarheid. Soms is een blog erg overtuigend en neem je het aan als de waarheid. Hoe kun je het verschil achterhalen? Wie moet je wel geloven en wie niet?

Als het gaat om het opvolgen van adviezen, over welk onderdeel dan ook, kijk dan hoe deze mensen aan de kennis zijn gekomen.  Is de website ontstaan vanuit een hobby of omdat  ze  veel passie hebben voor hun werk en dit over willen dragen?

Ik lees ook over onderwerpen waarin ik niet geschoold ben en wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan concludeer ik vaak dat het waarschijnlijk niet waar is. Sommige websites willen dat je meteen betaalt voor hun diensten. Daar zet ik automatisch vraagtekens bij, al kan het natuurlijk ook een slechte marketingstrategie zijn.

 

Het is niet altijd zwart wit 

Om ergens verstand van te hebben hoef je niet altijd vele jaren te hebben gestudeerd. Sommige mensen raken zo gepassioneerd door een onderwerp dat zij zelf veel onderzoek doen en kennis vergaren. Het kan dus lastig blijken om het kaf van het koren te scheiden.

 

Hoe maak jij onderscheid tussen onzin en waarheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge