De internationale dag van chocolade

De internationale dag van chocolade

Chocolade, onze vriend of vijand?

Vandaag is het de internationale dag van chocolade. Een mooi moment om deze guilty pleasure in de picture te zetten. Chocolade komt in vele varianten en uitvoeringen (zo’n 400) en zou een positieve invloed hebben op je stemming. Gezonder-Nederland vond dit een mooie aanleiding om eens nader te onderzoeken of deze bewering klopt.

Heb jij last van chocoladezucht? 

Veel mensen genieten van een stukje chocolade, andere mensen hebben een ware passie voor dit bruine genot. Onderzoekers spreken van chocoladezucht, wanneer je een intense, periodiek optredende drang hebt naar chocolade. In de VS zijn 40% van de vrouwen en 15% van de mannen chocoladezuchtig. Als jij wilt weten of jij ook behoort tot deze groep, moet je voldoen aan twee componenten:  1.een sterke drang om de chocolade te bemachtigen met als resultaat dat je 2. dit excessief en ongecontroleerd gaat opeten. Vaak wordt dit stiekem gedaan en eet men grote hoeveelheden, wat resulteert in een grote mate van een schuldgevoel.

Chocolade en stemming  

Tot op heden zijn er nog niet veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de relatie tussen chocolade en je stemming. Slechts één studie is er gedaan naar dit verband en daarin werd geen verbetering gevonden. Eerder het tegenovergestelde: bij de chocoladezuchtigen veroorzaakte het eten van chocolade een schuldgevoel, wat juist zorgde voor een verslechterde stemming.

De internationale dag van chocolade

Weetjes over chocolade: 

  • Chocoladeconsumptie bij vrouwen kan worden beïnvloed door de veranderingen in de hormoonspiegel. Tijdens de PMS laten vrouwen een consistente toename zien in de frequentie en de ernst van vreetbuien van zoete of vetrijke middelen.
  • Chocolade bevat relatief veel magnesium en calcium.
  • Chocolade bevat antioxidanten.
  • Een stofje dat in chocola te vinden is, genaamd tryptofaan, zorgt voor een kwalitatief goede slaap en een geluksgevoel.
  • Daarnaast bevat het ook een stofje genaamd serotonine, een natuurlijke antidipstof en stimuleert de aanmaak van endorfine, wat ons een tevreden en blij gevoel geeft.

 

Literatuur:

Wurtman RJ, Wurtman JJ. Do carbohydrates affect food in neurotransmittor activity? Appetite 1988; 11: 42-47.

Michener W, Rozin P. Pharmacological versus sensory factors in the satiation of chocolate craving. Physiol Behav 1994; 56: 419-22.

Bruinsma K, Taren DL. Chocolate: food or drug? J Am Diet Assoc 1999; 99: 1249-56.

Kurzer MS. Women, food, and mood. Nutrition Reviews 1997; 55: 268-76.

Dillinger TL, Barriga P, Escarcega S, et al. Food of the Gods: Cure for humanity? A cultural history of the medicinal and ritual use of chocolate. J Nutr 2000; 130: 2057-72.

Benton D, Donohoe RT. The effects of nutrients on mood. Public Health Nutrition 199l; 2: 403-09.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge