Beweeg- en Leefstijladviseur

Beweeg- en LeefstijladviseurHet leed dat een Beweeg- en Leefstijladviseur heet

Het lijkt me zo fijn om op een verjaardag te kunnen vertellen dat ik een Beweeg- en Leefstijladviseur ben en dat iedereen dan  meteen begrijpt wat ik doe. Helaas is de realiteit anders. Vaak krijg ik de vraag of ik dan een soort Personal Trainer ben. ‘Nou, nee!’

Vandaar dat ik dit stuk schrijf: Het leed dat een Beweeg- en Leefstijladviseur heet, in de hoop dat mensen dit lezen en dit beroep leren (her)kennen.

De opleiding

Om tot dit beroep te komen, volg je een 4-jarige HBO opleiding. Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de Hanzehogeschool te Groningen.

De opleiding is constant aan het veranderen om het zo passend mogelijk te maken bij het werkveld. De keiharde waarheid is, dat zeer weinig afgestudeerden met dit beroep daadwerkelijk aan de slag gaan. De afstudeerrichting heb je misschien niet mee omdat het zo onbekend is, maar tijdens de crisis afstuderen is al helemaal huilen met de pet op!

De opleiding leidt je breed op, in de hoop meer baangarantie te creëren.

Dit zijn volgens de Hanzehogeschool de belangrijkste 6 kerntaken:

  1. Ontwikkelt, positioneert en begeleidt sport- en bewegingsprogramma’s
  2. Managet de bedrijfsvoering van een sportorganisatie
  3. Verandert het gedrag van cliënten duurzaam binnen het domein van sport, bewegen en gezonde leefstijl
  4. Ontwikkelt en adviseert over strategie en beleid in sport en bewegen
  5. Creëert kansen en genereert middelen voor sport en bewegen
  6. Verricht onderzoek en evalueert de effectiviteit van de organisatie

(Hanzehogeschool, 2014)

Wat is je rol als Beweeg- en Leefstijladviseur

De beweeg- en leefstijladviseur is de professional die binnen het domein van sport en bewegen de focus legt op de gezondheidswaarde van sport en bewegen. Voldoende en passende lichaamsbeweging is onderdeel van een gezonde leefwijze, gaat overgewicht tegen en draagt bij aan een betere fitheid. Regelmatig sportief bewegen draagt o.a. bij aan gezonder ouder worden en speelt een rol in het voorkomen van diverse chronische aandoeningen (o.a. hart- en vaatziekten). Daarnaast heeft sport een sociale functie en draagt bewegen bij aan het geestelijk welbevinden.

Het is dus van belang dat de samenleving wordt gestimuleerd tot een actieve leefstijl en dat er concrete maatregelen worden genomen die jong en oud aansporen om in beweging te komen en een bij hen passende vorm van sport en bewegen, blijvend onderdeel te laten uitmaken van hun leefstijl. Om dit te bereiken beschik je als beweeg- en leefstijladviseur over kennis en kunde van effectieve gedragsinterventies, zodat klanten tot duurzame gedragsveranderingen komen die bij hen passen. Je bent bij uitstek de persoon die de individuele klant of groepen van klanten kan informeren, stimuleren en begeleiden om deze actieve leefstijl te ontwikkelen en te behouden.

(Hanzehogeschool, 2014)

Waarom heb ik voor deze opleiding gekozen?

Nadat ik het CIOS had afgerond met de richting: Fitness, Health & Management, wilde ik toch verder in de sport/gezondheidssector. Ik heb getwijfeld over drie verschillende richtingen: de politie, de opleiding Voeding en Diëtetiek en de opleiding Sportgezondheid en Management.

Uiteindelijk is het de laatste geworden. Waarom? Omdat je bij de politie onregelmatige diensten hebt, had ik een grote kans dat ik mijn werkzaamheden in de sportschool zou moeten stoppen. En als ik ergens blij van word, dan is het lesgeven (dit was dus geen optie). Ik heb altijd een grote fascinatie gehad voor voeding, waardoor de opleiding Voeding en Diëtetiek goed bij mij zou passen.  Maar door mijn ervaring in het (fitness)werkveld heb ik gemerkt dat alleen een geweldig trainingsschema of een voedingsschema de mensen  op langere termijn niet altijd helpt. Het fitnessabonnement werd na zes maanden opgezegd, ondanks het zorgvuldig gekozen trainingsschema en de bruinbroodjes werden weer ingeruild voor de witbroodjes. Hoe kan dit? Je helpt mensen om gezonder te zijn en toch stoppen ze ermee?

Hoe het werkt met gedragsverandering is ontzettend interessant. Als je lange termijndoelen hebt, dan moet je hier mee aan de slag. Drie weken lijnen kunnen we allemaal, een blijvende gedragsverandering creëren is iets heel anders.

Ik vind het verschrikkelijk fijn om mensen te helpen. Ik word er blij van als jij je lekkerder, gelukkiger en gezonder  voelt. Naar mijn mening past daarom de opleiding tot Beweeg- en Leefstijladviseur het beste bij mij.

Nu

Nadat ik in september 2013 ben afgestudeerd,  heb ik sinds december 2014 mijn eigen onderneming. Dit is iets wat ik altijd al heb gewild, vandaar ook dat ik heb gekozen voor de Minor Sport business innovation (ondernemen binnen de sport). Op deze manier doe ik iets met mijn passie: mensen helpen. Ik draag mijn steentje bij om het beroep Beweeg- en Leefstijladviseur op de kaart te zetten en ik ben lekker ondernemend bezig.

Toekomst

Over vijf jaar zit ik hopelijk op een verjaardag te vertellen dat ik Beweeg- en Leefstijladviseur ben en dan weet iedereen wat ik doe.

 

Mijn tip? Als je hart ergens ligt, kies daar dan voor, ook al is het misschien niet de ‘veiligste’ weg.

 

Liefs!

8 reacties

  1. Leuk om te lezen dat je na je tijd bij Pure hier in Stadskanaal en Hoogezand echt je draai gevonden hebt in een richting die nog zo onbekend is. Ik had er eerlijk gezegd ook geen beeld bij. Ik denk dat je echt voorziet in een behoefte. Ik wens je er heel veel succes mee maar jou kennende komt dat wel goed. Kom eens een keertje buurten hier bij De Fitnessclub !

  2. Dit is zo ontzettend herkenbaar! Ik heb precies hetzelfde! Ik ben als het goed is over een paar weken afgestudeerd als social manager. Ik heb social management gestudeerd. Een nieuwe opleiding die ondertussen alweer samengevoegd is met een andere opleiding waardoor de term social management naar de achterkant is verdwenen. Niemand weet wat ik doe. Heel vervelend. Daarnaast verandert het werkveld nog constant.

  3. ohjee, zooo herkenbaar dat mensen niet snappen waarvoor je studeerd. Ik heb bio-exact gedaan en doe nu wetenschapseducatie en -communicatie….. Maar ik doe het met veel plezier dus ik leg ook elke keer met plezier uit wat ik dan doe en wat ik ermee kan worden

  4. Lijkt me een erg leuke opleiding. Ik snap wel een beetje wat je bedoelt. Ik studeer zelf psychologie en mensen denken dan heel gauw dat je dan leert voor therapeut, terwijl de opleiding zelf veel breder is. Ben het ook helemaal met je eens dat je moet kiezen waar je hart ligt. Ik heb zelf een jaar rechten gestudeerd, omdat dat mij wel een veilige keus leek. Alleen daar ben ik al snel mee gestopt, omdat ik de motivatie niet kon vinden. Je mist dan de passie om ergens volledig voor te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge